Hirdessen itt

A megállapodás nélküli Brexit jelentős és végleges veszteséget okozna a brit gazdaságnak

A legfrissebb hitelminősítői helyzetértékelések szerint jelentős és nem ledolgozható, tartóssá váló teljesítményveszteséget okozna a brit gazdaságban, ha az Egyesült Királyság rendezetlen módon távozna az Európai Unióból.
A Moody's Investors Service kedden Londonban ismertetett új Brexit Monitor tanulmánya kiemeli, hogy a brit hazai össztermék (GDP) máris csökkent az idei második negyedévben, a brit feldolgozóipar és az építőipar aktivitását mérő szektorszintű beszerzésimenedzser-indexek (BMI) pedig 2013, illetve 2009 óta nem látott mélypontra süllyedtek a múlt hónapban.

A Moody's elemzése arra utal, hogy az IHS Markit pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoport és a brit gazdasági ágazatok beszerzési aktivitását mérő intézet (Chartered Institute of Procurement & Supply, CIPS) közös felmérése szerint a brit gazdaság feldolgozószektorának szezonális kiigazítással számolt beszerzésimenedzser-indexe augusztusban meredeken, az előző havi 48-ról 47,4-re, az építőipar BMI-jelzőszáma 45,3-ról 45,0-re süllyedt.

Az 50 alatti BMI-indexek a vizsgált szektorok aktivitásának gyengülésére utalnak, vagyis a brit feldolgozó- és építőipari mutatók egyaránt a két ágazat kibocsátásnak visszaesését jelzik, ráadásul hónapok óta.

A szolgáltatásokkal együtt számolt összágazati brit BMI-index augusztusban 49,7 volt, vagyis nemzetgazdasági átlagban a brit gazdaság mindegyik fő ágazatának aktivitása csökkent a múlt hónapban.

Az IHS Markit számításai szerint mindez együtt arra vall, hogy a brit hazai össztermék a harmadik negyedév eddigi szakaszában 0,1 százalékkal csökkenhetett.

Ha a harmadik negyedév egészében is negatív lesz a GDP-növekedés, az azt jelentené, hogy a brit gazdaság technikai recesszióba került. A második negyedévben ugyanis a brit statisztikai hivatal előzetes becslése alapján a brit GDP-érték 0,2 százalékkal csökkent az előző három hónaphoz mérve, és a konszenzusos meghatározás alapján ha két egymást követő negyedévben csökken a hazai össztermék, az adott gazdaság recesszióban van.

Colin Ellis, a Moody's európai hitelminősítési ügyekért felelős ügyvezetője, a kedden ismertetett új Brexit Monitor tanulmány társszerzője az elemzéshez fűzött kommentárjában kiemelte, hogy a brit GDP-érték 2012 óta először csökkent az idei második negyedévben.

Ellis szerint a Moody's véleménye az, hogy ha az Egyesült Királyság megállapodás nélkül, rendezetlen módon lép ki az Európai Unióból, akkor a brit gazdaság jelentős kibocsátási veszteségeket szenvedne, és e veszteségek tartóssá válnának.

A Moody's keddi tanulmányában szereplő grafikus kimutatás szerint a ház azzal számol, hogy megállapodás nélküli Brexit esetén az éves brit GDP-érték 2022 végére nem érné el a 2100 milliárd fontot, szemben a cég legutóbbi alapeseti előrejelzésében arra az évre szereplő, 2150 milliárd fontot meghaladó értékkel.

Egy másik nemzetközi hitelminősítő, a Fitch Ratings közölte, hogy a Brexit-folyamatot övező bizonytalanság miatt rontotta a brit gazdaság idei növekedésére szóló prognózisát: a cég az általa eddig várt 1,4 százalék helyett már csak 1,1 százalékos brit GDP-növekedéssel számol 2019 egészében.

A hitelminősítő hangsúlyozta: ez az alapeseti prognózis is arra a feltételezésre épül, hogy sikerül elkerülni a megállapodás nélküli Brexitet.

A cég számításai szerint rendezetlen kilépés esetén a brit hazai össztermék már az idei negyedik negyedévben meredeken zuhanna, és ebben az esetben a brit gazdaság egész éves idei növekedési üteme nem haladná meg a 0,8 százalékot.

A Fitch új prognózisa szerint e forgatókönyv megvalósulása esetén a brit hazai össztermék 2020-ban 1,4 százalékkal csökkenne, vagyis a brit gazdaság a jövő év egészét recesszióban töltené.

A Fitch Ratings felidézi, hogy a nyáron összeállított előző előrejelzésében még 1,5 százalékos brit gazdasági növekedés szerepelt 2020-ra.

A cég modellszámításai szerint megállapodás nélküli Brexit esetén a brit GDP-érték a következő két évben több mint 3 százalékkal maradna el attól a szinttől, amelyet rendezett kilépést feltételezve a brit gazdaság ebben az időtávlatban elérhetne.

(MTI) 

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések