A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Akkreditált kézilabdapálya is lesz az egykori újkerti közösségi házban

Újjászületik több újkerti intézmény otthona; másfél milliárd forintból újítják fel az egykori Újkerti Közösségi Ház épületét. Ez a beruházás az intézmény történetének legnagyobb fejlesztése - írja a dehir.hu. 
Kicserélik a nyílászárókat, hőszigetelik az épületet. Felújítják a hőközpontokat, az épületegyüttes fűtését geotermikus energiaforrás kihasználásával valósítják meg, a radiátorokon termosztatikus szelepeket helyeznek el. Korszerűsítik a központi szellőzőrendszert, valamint a kül- és beltéri világítási rendszereket. Az épületegyüttes tetőszerkezeteire napelemes rendszert telepítenek. Mindezek mellett akadálymentesítik is az épületet.

Az Új Főnix Terv oktatási fejlesztési programjának legnagyobb korszerűsítési beruházásának jelenlegi állásáról és a Debreceni Szakképzési Centrum szerepvállalásáról sajtótájékoztatón számoltak be a helyszínen. 

Papp László, Debrecen polgármestere elmondta, a város történetének legnagyobb összefüggő, 12 milliárd forintos oktatásfejlesztési programja zajlik jelenleg. Hozzáfűzte, a Debreceni Szakképzési Centrum az egyik legjelentősebb partnere az önkormányzatnak mind az oktatás, mind pedig a gazdaságfejlesztés területén.

Papp László azt mondta, azért választották a Beregszászi Szakgimnáziumot, mert ez az egyik legkomplexebb intézmény a városban, tantermek, könyvtár, uszoda, színházterem, minden egy helyen van. A polgármester hangsúlyozta, fontos volt, hogy ez az iskola is program része legyen.

- Folyamatban van a Jerikó utcai épület korszerűsítése. Az intézmény belsejében is folytatják a munkát hamarosan. Több mint 1,5 milliárd forintot fordít a város és a DSZC együttesen az iskola felújítására – közölte a polgármester.

Papp László hangsúlyozta, Debrecenben a bölcsődéktől a gimnáziumokig minden köznevelési intézménytípust érint a fejlesztés, 12 bölcsőde van a városban, mindegyik szerepel a programban, 33 óvodából tizenhetet korszerűsítenek. Megjegyezte, ezek a munkák is megfelelő ütemben haladnak. Az általános iskolákra és a középiskolákra is nagy figyelmet fordít a város, így a Fazekas Gimnázium, a Bocskai Általános Iskola és a Dózsa György Általános Iskola energetikai felújítása is a tervek között szerepel.

A polgármester elmondta, nem hagyják itt abba a programot, néhány hónappal ezelőtt döntött a kormány a Debrecen 2030 oktatási programról, a DSZC részéről a Mechwart és Brassai szakközépiskolák a kedvezményezettek.

Az a terv, hogy bővítsék az oktatási infrastruktúrát, ezzel javítsák a debreceni járműipari pozíciókat, illetve az egyetem mérnökképzései is nagy hangsúlyt kapjanak.

Papp László kiemelte, a Debreceni Egyetem alapítása óta nem volt példa ilyen komplex programra a városban.

Tirpák Zsolt, a Debreceni Szakképzési Centrum kancellárja közölte, a szakképzés népszerűsítése érdekében meg kell teremteni a színvonalas oktatási tereket, vonzó környezetet kell kialakítani. Mint mondta, az intézményben hármas fejlesztési programot valósítanak meg. Az egyik elem a tornacsarnok energetikai fejlesztését, a nyílászárók cseréjét, tetőfelújítást, valamint az uszoda gépészetének megújítását foglalja magában. 

A másik jelentős része a fejlesztésnek az, hogy a Magyar Kézilabda Szövetséggel közösen, egy 85 millió forintos pályázat keretében felújítják a tornacsarnok padlószerkezetét is, így egy akkreditált kézilabdapálya jön létre, ezáltal pedig egy igazán modern csarnokot használhatnak majd a diákok.

A kancellár hozzátette, azok számára is nyitva lesz, akik sportolni akarnak, így tehát a sportolók mellett a környéken élők és a debreceniek is használhatják majd.

A Beregszászi Szakgimnázium belső tereit is fejlesztik 250 millió forintból, tanműhelyet alakítanak ki, újítanak fel, ezáltal a  járműipari és gépészti képzés is teret nyerhet majd az iskolában. Az intézménynek jelenleg 900 tanulója van, ezt a számot növelnék az ipar 4.0 tanműhelyekkel, ezzel a diákok számára lehetőség lesz arra, hogy tanulmányaik után versenyképes tudással jelentkezhessenek a cégeknél.

- Öröm, hogy a város erősíti a szakképzést, az önkormányzat támogatása nélkül nem jött volna létre az intézmény fejlesztése – tette hozzá a DSZC kancellárja.

Korbeák György, a városrész önkormányzati képviselője kiemelte, épül, szépül az Újkert. Hozzátette, az épület ékszerdoboza lesz a városrésznek, az intézmény korszerűsítése mellett kollégium, óvoda, könyvtárfejlesztés is történik, példaként említette, hogy a Lehel utcai óvodában is energetikai fejlesztés zajlik.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések