Aszalógép nélkül is készíthetsz szárított paradicsomot. Olajban eltéve télen is élvezheted a csodás nyári ízeket.
Az olaszok imádják a szárított paradicsomot. Az olajban eltett, zöldfűszeres változatok nagyon finomak. Jól jönnek salátákba, szendvicsekhez, húsokhoz. A bolti elég drága, otthon a töredékéért elteheted. Ráadásul a napon aszalás ingyen van, csak néhány dologra kell figyelned.
Hozzávalók:
2 kg paradicsom
3 ág rozmaring
3 gerezd fokhagyma
2.5 dl olaj
só
Elkészítés:
Ha lehet, aszaláshoz kisebb méretű, húsos paradicsomokat válassz. Alaposan mosd meg, vágd négy részre. Ha szeretnéd, a magokat távolítsd el, majd rendezd sütőpapírral bélelt tepsibe, és sózd be. Tedd napos helyre, és fedd le gézlapokkal, hálóval, hogy a muslicáktól védd. Aszald körülbelül hét napig, éjszakánként vidd be a lakásba. A paradicsom akkor jó, ha száraz, de rugalmas.
Rendezd a paradicsomokat kis üvegekbe, a rétegek közé tehetsz rozmaringot, fokhagymát. Önts rá annyi olívaolajat, hogy mindent ellepjen, és zárd le légmentesen. Tárold száraz, hűvös helyen. Egy hónapig feltétlenül érleld, csak utána kóstold meg.
0 Megjegyzések