A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Ételek, amelyekben sok a bór

A bór fontos mikrotápanyag, amely számos testi funkció működésében szerepet játszik. Fontos a csontok egészséges fejlődéséhez, segíthet a sebgyógyulásban, csökkenti a gyulladásokat, és a kognitív teljesítményt is megnövelheti, valamint antioxidáns hatása van - írja a Házipatika.com.
Bár hivatalosan a bórnak nincs ajánlott napi bevitelmennyisége, szakértők szerint a napi maximum bevihető mennyiség 20 milligramm, ami terhes, illetve szoptató nőknél 17 milligrammra csökken. A bór jótékony hatásai már napi 3 milligramm körüli bevitelnél érvényesülnek. Ez nem hangzik soknak, viszont azoknak a szervezetébe, akik nem fogyasztanak rendszeresen zöldségeket és gyümölcsöket, szinte biztosan nem jut elegendő.

Egy csésze felkockázott avokádóban 3,09 miligramm bór található, így ennek a mikrotápanyagnak az egyik legjobb forrása. A hüvelyesek bórtartalma is magas, így nem csak húspótlónak nagyszerűek. Egy csésze vörösbabban 2,49 milligramm bór van, egy csésze lencsében 1,47 milligramm, egy csésze csicseriborsóban pedig körülbelül 1 milligramm.

Az aszalt, szárított gyümölcsökben is sok a bór, a legtöbb a mazsolában, illetve az aszalt barackban található. Sok a bór továbbá a diófélékben is, különösen a brazil dióban, a mogyoróban és a kesuban. A friss barackot is érdemes bőségesen ennie annak, akik több bórt szeretne a szervezetébe juttatni. Sok van még a piros szőlőben, és emiatt a borokban is, sőt a sörben és a ciderben is van bór, de persze ez nem jelenti azt, hogy emiatt mérték nélkül fogyaszthatjuk őket.

Sok a bór még a szárzellerben és a zellergumóban, a körtében, a brokkoliban, sőt bőven van belőle a narancsban, a sárgarépában, a petrezselyem zöldjében és gyökerében, az almában, a vöröshagymában és a lila hagymában, illetve a banánban is.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések