A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A bőrfertőzések típusai

A bőr szervezetünk külső védelmi vonala - megakadályozza, hogy kórokozók jussanak be testünkbe a külvilágból. De mi van, ha épp a bőrünkön alakul ki fertőzés? - írja a Házipatika.com.
Bakteriális bőrfertőzés

A bőr felszíni sérülésein (például ha megvágjuk magunkat) könnyen bejuthatnak baktériumok a szervezetünkbe. Ha ezek fertőzést is tudnak okozni, gyakran apró kis piros gumókkal kezdődik, amelyek aztán szép lassan egyre nagyobbra nőnek. Enyhébb esetekben krémekkel, kenőcsökkel viszonylag gyorsan és könnyen kezelhető a probléma, súlyosabbakban viszont antibiotikumkúra is szükségessé válhat.

A bakteriális bőrfertőzés lehet:
1. cellulitisz(nem összetévesztendő a narancsbőrrel)
2. ótvar
3. furunkulus
4. lepra

Vírusos bőrfertőzések

Ahogy az elnevezésből is kiderül, ezeket a betegségeket vírusok okozzák, enyhébb és súlyosabb lefolyású is van köztük.

Típusai:
1. övsömör
2. bárányhimlő
3. Molluscum contagiosum (uszodaszemölcs)
4. szemölcsök
5. kanyaró
6. kéz-, láb- és szájbetegség

Gombás bőrfertőzések

A gombák által okozott fertőzések leggyakrabban a lábfejen, lábkörmökön vagy a hónalj területén alakulnak ki. Rendszerint nem életveszélyesek, és általában nem is fertőzőek.

Ilyenek a következők:
1. atlétaláb
2. a test felszínes gombás fertőzése
3. ótvar
4. körömgomba
5. szájpenész
6. pelenkakiütés

Rovarok, élősködők okozta bőrbetegségek

Kellemetlen, de nem életveszélyes betegségekről van szó. Azért nem árt komolyan venni, mert ezek az élősködők a véráramba kerülve eljuthatnak a belső szervekhez is.

Ilyen élősködők okozta bőrbetegségek:
1. tetvesség
2. poloska okozta bőrbetegség
3. rühesség
4. lárvajáratok okozta bőrkiütés

Melyek a bőrfertőzés tünetei?

A tünetek eltérőek lehetnek a fertőzés típusától függően. Általában jellemző a kipirosodás, a kiütések megjelenése, amelyekhez sok esetben irritáció, viszketés, fájdalom is társul. Súlyos bőrfertőzés esetén hólyagosodás, gennyesedés, elszíneződés, kisebesedés is jelentkezik.

Diagnosztizálás és kezelés

Az orvosok leggyakrabban aszerint azonosítják be a bőrfertőzést, hogy milyen a fizikai megjelenése, illetve a testen hol jelentkezik. A szakemberek többsége rögtön a tünetekről érdeklődik és közelebbről is megvizsgálja a kérdéses területet; esetleg mintát is vehet.

A kezelés a bőrfertőzés típusától és súlyosságától függően történhet krémekkel, súlyosabb esetben szájon át szedhető antibiotikumokkal, még komolyabb (szerencsére viszonylag ritka) esetben kórházban, intravénásan adható gyógyszerekkel. Ha vírus okozza a fertőzést, akkor napokon vagy heteken belül maguktól is megszűnhetnek a panaszok.

Persze, mindnyájan tudjuk: egy kis bőrpírral, viszketéssel nem szaladunk mindjárt az orvoshoz. Otthon is lehet próbálkozni alternatív módszerekkel, például hideg vizes borogatással, de vény nélkül kapható krémekkel, kenőcsökkel is enyhíthetjük a tüneteket. De ha ezek néhány napon belül nem szűnnek vagy épp rosszabbodnak, akkor ajánlott felkeresni háziorvosunkat, bőrgyógyászunkat.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések