A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Tűzön főtt, sűrű babgulyás: így fogj hozzá, ha soha nem bográcsoztál

A kerti partik egyik sztárja a gazdag, zamatos babgulyás. Ha így készíted, mindenki örömmel repetázik belőle.
A mindenki által kedvelt babgulyás sokkal ízletesebb lesz, ha bográcsban készíted, és nem a konyhában. Ráadásul baráti társaságban jó szórakozás a főzőcskézés. Fontos, hogy kis tűznél kezdj bográcsozni, mert nagy lángnál hamar leéghet az étel. Lehetőleg állítható állványt válassz. Egy szelet friss, házi kenyérrel isteni.
 

Hozzávalók 8 személyre:

    1 kg sertéshús
    1 kg krumpli
    50 dkg bab (száraz)
    20 dkg csipetke
    8 dkg szalonna
    3 db vöröshagyma
    3 db sárgarépa
    4 gerezd fokhagyma
    3 db babérlevél
    2 db fehérrépa
    2 db paradicsom
    2 db paprika
    2 evőkanál pirospaprika
    1 teáskanál kömény
    só
    bors
 

Elkészítés:

A babot mosd meg, majd főzés előtti este áztasd be valamivel több vízbe, mint amennyi ellepi.
Másnap gyújts tüzet, állítsd fel a bográcsot. Mielőtt belepakolod a hozzávalókat, ellenőrizd, hogy a tűz egyenletesen égjen az edény alatt. Rakd a fazékba a szalonnát, és süsd zsírjára. Tedd bele az apróra vágott vöröshagymát, kicsit később a fokhagymát, és várd meg, míg összeesik. Dobd rá a felkockázott húst, és kevergesd fehéredésig. Ízesítsd babérlevéllel, köménnyel, sóval, borssal, hintsd meg pirospaprikával, és öntsd fel egy liter hideg vízzel. Főzd egy órán át, közben többször rázogasd a bográcsot.


A répákat tisztítsd meg, darabold fel, majd a babbal, a paradicsommal és a paprikával együtt rakd a levesbe. Önts még hozzá két liter vizet, főzd körülbelül 45 percig, majd add hozzá a krumplit is. Ha szükséges, közben önts hozzá vizet. Amikor már minden puha, tedd a levesbe a csipetkét. Főzd még körülbelül 10-15 percig, majd húzd le a tűzről.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések