A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Higiéniai mítoszok: Melyiknek szabad hinni, és melyiket felejtsük el?

Vannak olyan közhiedelmek, amiket szinte tényként kezelünk. Ilyen a híres öt másodperces szabály, a mindennapos hajmosás káros hatása, vagy a gyakori arcmosás fontossága a pattanások megelőzésében. Utánajártunk ezeknek a mítoszoknak és megnéztük, vajon melyik igaz, és melyiket érdemes inkább elfelejtenünk - írja a Bien.hu.
Ha valamit leejtesz a földre és öt másodpercen belül felveszed, akkor még nyugodtan megeheted.

Sajnos el kell keserítenünk, ez a régóta terjengő szabály bizony nem igaz, így jobb, ha a jövőben felhagysz vele. Vizsgálatok kimutatták, hogy a leejtett étel rögtön összeszedi a földön található baktériumokat, az viszont tény, hogy minél tovább hagysz valamit a földön, annál jobban tele lesz bacikkal és annál koszosabb lesz. Szokták mondani, hogy egy kis kosz még nem ártott meg senkinek – persze kis mennyiségtől biztosan edződik az immunrendszerünk, de mi azt javasoljuk, hogy a jövőben inkább másképp erősítsd!

Elég, ha egy kicsit beszappanozod a kezed, néhány másodpercig a vízsugár alá teszed, és már kész is vagy.

Egy új kutatás szerint az emberek 95%-a rosszul mossa a kezét. Ahhoz, hogy minden koszt lemoss, legalább 20 másodperces szappanozásra és vizezésre van szükség – próbálj rászokni, hidd el, megéri! Sokak szerint az sem jó, ha valaki folyton kezet mos, de ezt a mítoszt is meg kell cáfolnunk. Nincs olyan, hogy túl tiszta, főleg, ha a kezeidről beszélünk, amivel a telefonodat nyomkodod, az ajtót nyitod, megigazítod a sminked, bekapsz egy falat rágcsálnivalót…

Az automata kézszárítók baktériumokat terjesztenek.

Aki elkezdte terjeszteni ezt a mítoszt, biztosan utálta a kézszárítókat. Számtalanszor vizsgálták már ezeket az automatákat, és a fenti állítás egyáltalán nem igaz, sőt, több szempontból is jobban jársz, ha a kézszárítókat használod a papírok helyett. Így a környezetet is kíméled, ráadásul nem is kell semmihez hozzáérned kézszárításkor.

Nem egészséges minden nap hajat mosni.

Nem azt mondjuk, hogy hosszú távon jót tesz a hajhagymáknak és a fejbőrödnek, de alapvetően nincs azzal gond, ha néha egymást követő napokon is megmosod a hajad, ha szükségesnek érzed. Ugyan a mindennapi hajmosás száríthatja a hajad, de a megfelelő kozmetikumokat használva nem lesz gond!

Tipp: Ha vékonyszálú és könnyen zsírosodó a hajad, használj néha szárazsampont, amivel fel tudod frissíteni a frizurád!

A gyakori arcmosás segít a mitesszerek és pattanások elleni harcban, a megfelelő higiéniához pedig napi kétszer kell zuhanyozni.

A mindennapos arcmosás természetesen elengedhetetlen ahhoz, hogy tiszta és ápolt legyen az arcbőröd, de ezt sem szabad túlzásba vinni, ugyanis irritációhoz, bőrszárazsághoz is vezethet. Inkább csak reggel és este mosd meg, és utána a bőrtípusodnak megfelelő krémmel hidratáld.

A zuhanyzással kapcsolatos mítoszt is el kell oszlatnunk, hiszen számos kutatás rávilágított már, hogy a nyugati emberek túl gyakran zuhanyoznak. Bőven elég lenne, ha kétnaponta ejtenénk meg, hiszen a tusfürdők, a szappanok és a meleg víz rendkívül kiszárítják a bőröd, a túl gyakori zuhanyzással pedig azt az egészséges védőréteget is lemosod magadról, amit nem kellene.

A melltartókat elég hetente kimosni.

Az alsóneműk azok a ruhadarabok, amelyek elsődlegesen érintkeznek a bőrünkkel, így ezek tisztasága kiemelten fontos. Nem kell azonban ezt sem túlzásba vinni, a melltartót a zoknival és a bugyival ellentétben nem szükséges minden használat után kimosni – ez persze nem igaz a sportmelltartókra –, napi használat esetén elegendő a 3-4 nap utáni mosás. Arra azonban nem árt figyelni, hogy a melltartóidat cserélgesd, és ha van rá lehetőség, akkor egymás utáni napokon ne hordd őket, hiszen így van idejük kiszellőzni és a rugalmasságukat is tovább tartják majd!

Ha rágod a körmöd, az legalább olyan rossz, mintha egy WC-ülőkét nyalnál meg.

Sajnos a mítosz félig igaz, hiszen számos, akár komolyabb betegségeket okozható baktérium is megülhet a körmeink alatt, főleg, ha nem megfelelően mossuk a kezünket... Különösen akkor érdemes erre nagyon odafigyelni, ha hússal dolgozol, vagy kisbabád van, akit gyakran pelenkázol!

Ha nem teszed a szád elé a kezed tüsszentéskor, másokat is megfertőzhetsz, még akkor is, ha éppen nem vagy beteg.

A mítosz igaz, tehát sose felejtsd el tüsszentésnél odatenni a kezed a szád elé. Bár ezt már kiskorunkban belénk nevelték, mégis sokan úgy tüsszögnek társaságban is, hogy nem takarják el a szájukat. Sajnos ez nem csak hihetetlenül illetlen, de higiéniai szempontból is problémás lehet, hiszen egy tüsszentéssel akár 150 másik embert is megfertőzhetünk. Az már fél siker, ha a szád elé teszed a kezed, de még jobb lenne, ha utána kezet is mosnál, hiszen az összes baci a szádból a kezedre kerül ilyenkor.

Elég, ha a töröklözőimet hetente, az ágyneműt pedig havonta cserélem.

Bár zuhanyzás után tiszta vagy, mégis a nedves felületen megtelepedő baktériumok miatt jobb, ha nem hetente, hanem inkább háromnaponta cseréled a törölközőidet. Praktikus tehát, ha legalább öt törölköző van a szekrényedben, így biztosan mindig lesz tiszta, kimosott darab, amikor újra van szükséged.

A lepedővel és az ágyneművel hasonló a helyzet, azokat is legalább hetente kéne cserélni, a gyakorlatban azonban ez akár több hét vagy csak egy hónap elteltével történik meg.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések