A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Dan Tanasă belekötött egy zászlóba, de ezúttal mellényúlt

Levélben tett panaszt Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatalánál Dan Tanasă magyarellenes eljárásairól ismert blogger, aki ezúttal a Márton Áron tér felső részén elhelyezett székely zászlóval kapcsolatban fejezi ki nemtetszését. A szimbólum közterületről való eltávolítását kéri, törvényekre hivatkozva, ám ez egy magántulajdonban lévő ingatlanon van, ráadásul nem is egy másik állam lobogójáról van szó.
Dan Tanasă szerint törvényellenesen lett kitűzve a Márton Áron téri székely lobogó, ezért levélben kérte a polgármesteri hivataltól annak eltávolítását – olvasható Gálfi Árpád polgármester Facebook-oldalán.

A bejegyzés szerint a blogger arra hivatkozik, hogy a törvények szerint –1994/75-ös jogszabály – más állam zászlóját csakis a román állami lobogóval együtt lehet kitűzni a középületekre és a közterületeken. Gálfi szerint Tanasă ebben az esetben nagyon melléfogott, hiszen egyrészt nem más állam, hanem egy közösség zászlójáról van szó, amely ráadásul egy magántulajdonban lévő területen lett elhelyezve.

„Ebben az esetben Dan Tanasă úr melléfogott. Nem közterületen van a zászló, ami amúgy sem idegen állam nemzeti lobogója. Ezzel most meg kell békülnie a levélírónak, de ha nem bírja elviselni, akkor esetleg ne nézze a zászlót, amikor arra jár” – fogalmazott a polgármester bejegyzésében.

Venczel Attila, a városháza jegyzője is megerősítette lapunknak a történteket. Mint mondta, a blogger egyelőre nem fordult az igazságszolgáltatási szervekhez, ám levele előfeltétele annak, hogy peres útra terelhesse az ügyet. Az ő tudomása szerint a katolikus egyház tulajdonában van a terület, ahol a zászló is lobog, így nem érti Tanasă panaszát. Szerinte ebben az esetben ugyanis a hivatal nem érintett az ügyben. Ettől függetlenül válaszolni fognak a bloggertől érkezett levélre.

A székely zászlót egyébként még 2014-ben emelték a magasba a Patkóban a Székely Nemzeti Tanács kezdeményezésére, akkor még önkormányzati határozat is született erről. Utóbbit hamarosan bírósági úton támadta meg Hargita Megye Prefektusi Hivatala – a törvényszéken, valamint a táblabíróságon is igazat adtak felvetésüknek. Időközben azonban kiderült, hogy mivel magánterületen található a lobogó, elhelyezéséhez nem volt szükség a helyi képviselők voksára. Ennek értelmében nem tudták arra kötelezni a városvezetést, hogy távolítsák el a kisebbségi szimbólumot.

Forrás: Székelyhon

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések