A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A pedofiloknak is kedvez a YouTube algoritmusa

A YouTube számára egyre nagyobb kihívást jelent, hogy megóvják a gyerekeket az online zaklatástól, vagy pedofilok tevékenységeitől. A videómegosztó legutóbb arról beszélt, hogy a platformról el fogják távolítani az olyan félreérthető, szexuális töltetű ASMR-videókat, amikben kiskorúak szerepelnek, épp az ilyen aggodalmak miatt.
Mint kiderült, a videomegosztó tartalomajánló algoritmusa is kétélű fegyver. Ugyan kétségkívül hasznos dolog, mert az ízlésünknek megfelelő videókat listáz, de egyben kaput is nyit a gyerekeket lenge öltözetben ábrázoló videókat kereső pedofiloknak, egyes videók pedig gyorsabban terjednek ennek okán a közösségben – írja hosszas tényfeltáró cikkében a New York Times, amiben konkrét esetekről is olvasni lehet. Egy Christiane nevű édesanyát például megrémített az, hogy a medencében játszó kislányáról készült felvétel pár nap alatt több mint 400 ezer megtekintést kapott, ami elképesztően magas szám annak fényében, hogy egy teljesen átlagos családi videóról van szó.

Kétségbeesett lépésre szánta el magát a YouTube

Teljesen eltűnik a kommentelés lehetősége azon videók alól, amiben kiskorúak szerepelnek.

A Harvard Berkman Klein Internet és Társadalom Központja nemrég kiadott egy tanulmányt is arról, mennyire veszélyes is a gyerektartalom a Youtube-on: a kísérletek szerint azok, akik hiányos öltözékű gyerekekről nézegetnek videókat, könnyen belekerülnek egy spirálba, és egyszerűen jutnak hozzá a következő hasonló videókhoz, mivel a Youtube automatikusan hasonlóakat ajánl nekik fel lejátszásra.

A YouTube hétfőn blogposztban foglalta össze az eddigi intézkedéseket, és közölte, hogy a jövőben még nagyobb fókuszt kap a kiskorúak védelme. Új szabályként bevezetik, hogy 13 éven aluliak csak akkor regisztrálhatnak a videómegosztóra, ha egy felnőtt is velük van, ha mégis megteszi, elveszíti a jogát az élő streamelésre.

Márciusban az verte ki a biztosítékot, hogy egyes készítők gyerekeknek szóló videós tartalmakban bújtattak el olyan rejtett üzeneteket, amik önmagukban való kártevésre bátorítják őket, és az is egyre láthatóbb jelenséggé vált, hogy pedofilhálózatok kommentelői tevékenykednek rendszerint a gyerekvideók alatt. A hír hallatára több jelentős üzleti partner visszavonta hirdetéseit a platformról, a YouTube erre válaszként közölte, hogy több intézkedést is eszközölnek ez ügyben, eléggé dramatikusakat is, például átmenetileg letiltották a hozzászólás lehetőségét az olyan videók alatt, amikben kiskorúak szerepelnek.

Forrás: 24. hu

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések