Söpörjük le a pókhálót lábainkról!

Sok helyen olvashatunk a visszeresség megelőzéséről, de mi van azokkal, akiknél már kialakult? A viszér nemcsak egészségügyi, de -leginkább a nőknél-esztétikai probléma is. Tippjeinkkel mindkét esetben segítünk.
Főként a nőket sújtja a visszér

Akár genetikai örökség, akár rossz keringés vagy menopauza, esetleg hibás életmód okozta, a visszeresség mindenki életét megkeseríti. Nézzük, hogyan előzhetjük meg, hogy még több lila, kitágult ér hálózza be lábunkat.

Amit tehetünk:

Fogyjunk le! Azelhízásmiatt nőni fog lábunkban a vénás vérnyomás, ami tovább növeli a visszeresség kockázatát.
 Csökkentsük a sóbevitelt! Ha túl sok sót fogyasztunk, szervezetünk vizet tart vissza, lábaink megduzzadnak, és a bennük pangó vér kitágítja az ereket. Kerüljük el a félkész és gyorséttermi ételeket, és helyettesítsük a sót fűszerekkel.

Harminc percenként álljunk fel!

 Rakjuk fel a lábainkat! Amint hazatérünk, polcoljuk, fel lábainkat, így pihenjük ki a nap fáradalmait. Végtagjainkban pangó vér ezáltal könnyebben tud a szív felé áramlani: vénáink végre pihenhetnek kicsit.
 Tartsunk "mikroszüneteket"! Ha ülőmunkát végzünk, harminc percenként álljunk fel, és sétáljunk öt percig. Ez kissé felpezsdíti majd keringésünket és pihenteti a lábvénák vénás billentyűit.
 Ne dohányozzunk! A füstölés magas vérnyomást okoz, mely a visszeresség súlyosbodásának egyik oka.
 Nagyon ritkán vagy egyáltalán ne fogyasszunk alkoholt! Az alkohol kitágítja vénákat, ezáltal a már meglévő visszeresség is egyre szembetűnőbb lesz.
 Együnk sok áfonyát! Napi egy csésze áfonya elfogyasztásával pont annyi antioxidánst viszünk be szervezetünkbe, amennyi a vénák falának erősítéséhez kell. Fontos a kitartás: egy-három hónapos kúrára is szükségünk lehet, mire megtapasztalhatjuk a javulást vénáink állapotában.

Amit ne tegyünk:

 Ne tegyük keresztbe lábainkat! Így vénáinknak sokkal nehezebb visszajuttatniuk a vért szívünkbe.
 Ne napozzunk sokat! A meleg felgyorsítja vérkeringésünket, és kitágítja vénáinkat, így azok még láthatóbbak lesznek. Ráadásul az UV-sugárzás vékonyabb bőrfelületen roncsolhatja az ereket.
 Ne hordjunk szoros, alakformáló harisnyákat és nadrágokat! Akadályozzák a keringést.

Amivel próbálkozhatunk:

 Használhatunk önbarnító krémet! A hófehér lábakon mindig sokkal feltűnőbb a visszeresség, mint az enyhén barnákon.
 Hordjunk speciális harisnyát! Ha állómunkát végzünk, viseljünk olyan speciális harisnyát, mely lábunk megfelelő pontjain a megfelelő mértékű nyomást fejti ki, hogy támogassa vénáinkat.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések