A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Mikor fürdessük meg az újszülött babát?

Egy amerikai kutatás szerint 12 órát vagy akár annál is többet kellene várni az első babafürdetéssel. A késleltetés fontos előnyökkel járhat.
Sok helyen az a kórházi gyakorlat, hogy az újszülöttet rögtön a világra jövetele után elviszik és megfürdetik. Egy friss tanulmány készítői azonban arra hívják fel a figyelmet, hogy jobb lenne az első fürdetést legalább 12 órával későbbre halasztani.

A szoptatást is befolyásolhatja

A tanulmányt jegyző amerikai tudósok mintegy ezer anya-újszülött párost vontak be kutatásba. A kisbabák csaknem felét már a szülés utáni első órákban megmosdatták, míg a többi csecsemőnél 12 órát vagy annál többet vártak ezzel. A tudósok azt tapasztalták, hogy sokkal simábban ment a szoptatás elkezdése, ha a babákat csak később fürdették meg.

Jellemző volt az is, hogy sokkal stabilabb volt a később mosdatott babák testhőmérséklete - vagyis átlagosan magasabb volt, mint azoké a csecsemőké, akiket rögtön a születésük után megfürdettek. A kutatók szerint ez is hozzájárult ahhoz, hogy a babák jobban teljesítettek az első szoptatásnál.

Miért nem jó elsietni az első fürdetést?

Több tényező is magyarázza, hogy miért érdemes késleltetni a csecsemők első fürdetését. Az első mosdatás későbbre halasztásával például több időt tölthet úgy együtt az anyuka és a csecsemője, hogy a bőrük összeér - ezáltal az illatok még tovább megmaradnak. Ez azért fontos, mert a magzatvíz és a mell illatának hasonlósága is arra ösztönözheti a babát, hogy kezdje el a táplálkozást - magyarázta a tanulmány vezető szerzője, Heather DiCioccio.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések