A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

LMP: ez az utolsó lehetőség, hogy megállítsuk a klímaváltozást

Az idei az utolsó európai parlamenti (EP-) választás, amelynek eredményeként megállítható a klímaváltozás vagy a paksi bővítés - mondta az LMP listavezetője pénteki sajtótájékoztatóján, Budapesten.
"Nem lehet többet totojázni, a klímaváltozás ránk rúgta az ajtót" - jelentette ki Vágó Gábor. 

Amíg globálisan 1 Celsius-fokkal nőtt az átlaghőmérséklet, addig Magyarországon másféllel - hangsúlyozta az ország fokozott érintettségét az ellenzéki politikus, aki szerint ennek következményét érzékeljük az idei aszályban és a másfél-kétszeresükre növekedett zöldségárakban. 

Most még van döntési lehetőség - jelentette ki Paks II. kapcsán is, hozzátéve: ha az Európai Parlamentben elegen lesznek az ellenzők, megálljt lehet parancsolni a beruházásnak. 

A "klímabűnözőkkel" is fel kell venni a harcot, a legnagyobb vállalatokkal, amelyek a klímaváltozást okozó gázok mintegy kétharmadát bocsátják ki - közölte Vágó Gábor, hangsúlyozva: nem háríthatók tovább az emberekre azok a terhek, amelyeket a nagyvállalatoknak kell viselniük. 

Bas Eickhout, az Európai Zöldek (EGP) "csúcsjelöltje" a sajtótájékoztatón azt mondta: azért látogatott már másodízben Magyarországra az európai választási kampányban, mert fontosnak tartja, hogy a zöldpolitika Magyarországon is egyre nagyobb teret nyerjen. 

Közölte: számos európai tagállam kíván egyre többet tenni a klímaváltozás megfékezéséért, azonban a jelenlegi magyar kormány rendre meggátolta a közös cselekvést. 

A holland politikus változást szorgalmaz a mezőgazdasági termelésben, a közlekedésben, de az energiarendszerben is. Hangsúlyosan szólt a megújuló energiaforrások használatának szükségességéről, mert az csökkentené a függőséget mind pénzügyi, mind technológiai szempontból. 

(MTI)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések