A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Kézilabda BL: a hamvaiból feltámadó Veszprém történelmet írhat

Végtelenül hosszúnak tetsző utat járt be a Telekom Veszprém az idei szezonban. Szeptemberben még nem csak a Bajnokok Ligája négyes döntője, de a bajnoki cím visszahódítása is álomnak tűnt Veszprémben. A megmentőként érkező David Davis aztán új karaktert és új lendületet adott a csapatnak, akik az elmúlt hetekben bebizonyították, elképesztő formában utaznak Kölnbe.
Nem volt éppen minden fenékig tejfel Veszprémben a szezon kezdetén. A bakonyiaknak ki kellett heverniük, hogy hosszú idő után megfosztották őket a magyar bajnoki címtől, ráadásul a Skjern ellen - sokak szerint szégyen szemre - idő előtt búcsúztak a Bajnokok Ligája küzdelmeitől is, a Ljubomir Vranjes iránti bizalom pedig megcsappanni látszott. A veszprémi szurkolók a kudarcok ellenére éppen olyan lelkesedéssel várták az új szezont és a javítás lehetőségét, mint korábban, ám szemmel láthatóan az említett két gyomrost sem a játékosok, sem a vezetőség és különösen a vezetőedző nem tudták megemészteni.

Szeptember végére a Telekom Veszprém három lejátszott BL-meccséből kettőt is elveszített, Vranjest kikezdte a szurkolótábor és végleg elfogyott a vezetőség bizalma a svéd szakember irányába. A szakítás csúnya és fájdalmas volt - Vranjes részéről mindenképpen -, de utólag visszanézve az események láncolatát, nem is történhetett volna jobb dolog a veszprémiekkel. A bakonyi vezetőség az egykori spanyol válogatott David Davisben látta meg a csapat új vezetőjét és a jóval konszolidáltabb, sokkal kevésbé karakán mester munkájának azonnal meglett a hatása. No, persze be-becsúsztak vereségek, a csapat kikapott többek között Kristianstadban a BL-ben, vagy Tatabányán a bajnokságban, hogy a Szeged elleni kudarcokról ne is beszéljünk, de az mindenesetre látszott, hogy teljesen új útra lépett vele a Veszprém.

A gárda azóta visszahódította a magyar bajnoki címet - a döntő első felvonásán gyakorlatilag 20 perc alatt törölte fel a padlót a Szegeddel - és kiejtette a sorozat egyik esélyesének számító Flensburgot a Bajnokok Ligájából. Ráadásul mindhárom mérkőzésen bebizonyította, hogy képes olyan domináns periódusokra egy-egy találkozón belül, amellyel néhány perc leforgása alatt a maga javára döntheti el a meccset. A Veszprém az említett kristianstadi vereség óta tizenegy találkozót játszott le a Bajnokok Ligájában vereség nélkül, s bár papíron nem ők számítanak a kölni final four legnagyobb esélyesének, bőven van miben bízniuk. Már csak azért is, mert David Davis csapata a négyes döntő mindhárom másik résztvevőjét legyőzte már ebben a tizenegy mérkőzésből álló szériában: sem a Kielce, sem a Vardar Szkopje, sem a Barcelona nem tudta megtörni a veszprémi lendületet.

A Veszprém egyik legnagyobb erőssége a rossz szezonkezdet ellenére is a védekezés volt a BL-ben, a Flensburg után a magyar csapat kapta a legkevesebb gólt a sorozat csoportkörében. Vranjessel ellentétben ráadásul Davis sokkal jobban rotálja a csapatát, amire Kölnben is nagy szükség lehet, hiszen két nap alatt kell két iszonyatosan kemény mérkőzést lejátszani - és szerencsés esetben megnyerni -, úgy, hogy a veszprémi keret rendelkezik messze a legmagasabb átlagéletkorral a résztvevők közül, ami egy ilyen lebonyolítási formátumnál bizony vissza is üthet.
Amióta bevezették a Bajnokok Ligájában a négyes döntő intézményét még sosem védte meg címét egyetlen csapat sem és ez idén sem lesz másképp, hiszen a Montpellier már a csoportkörben elvérzett. A Veszprém egy év kihagyás után tér vissza Kölnbe - ahol idén tizedik alkalommal rendezik meg a final fourt -, a magyar csapat ötször játszhatott már a trófeáért a német városban, összességében pedig nyolcadik alkalommal jutott a legjobb négy közé. A hőn áhított siker azonban eddig egyszer sem jött össze, 2002-ben, 2015-ben és 2016-ban is egyetlen lépés hiányzott hozzá, de minden alkalommal be kellett érniük az ezüstéremmel.

S ki ne emlékezne arra a 2016-os döntőre... Akkor a Veszprém a finálé 46. percében még 28-19-re vezetett a Kielce ellen, lehengerlő erővel és hatalmas önbizalommal kézilabdázva - hogy aztán teljesen összeomoljon, a lengyelek kiegyenlítsenek és aztán ki is énekeljék a sajtot a veszprémi szájakból. Azt a fájdalmas vereséget talán a mai napig sem heverték ki a bakonyi szurkolók, bár azóta a csapatok már négyszer találkoztak egymással és egy döntetlen mellett három alkalommal veszprémi győzelem született. A Davis-legénység szombaton ismét megmérkőzik a Kielcével, s mielőtt újra leírnánk a lengyeleket, jegyezzük meg, Talant Dujsebajev csapata ejtette ki a sorozat egyik legnagyobb favoritjának számító PSG-t. A franciák távollétében a fogadóirodák szerint a Barcelona a favorit Kölnben, amely majd a Vardarral találkozik a második szombati elődöntőben.

A Veszprém hatalmas utat tett meg a szezon kezdete óta és mi lehetne szebb búcsúajándék a visszavonuló Nagy Lászlónak, Momir Ilicsnek és a távozó Mikler Rolandnak, mint egy Bajnokok Ligája győzelem. A négy final four résztvevő közül még csak a bakonyiaknak nincs ilyen. Persze, ahogy eddig soha, most sem adják ingyen, de a Veszprém elmúlt hetekben látott formájára alapozva bizakodhatunk abban, hogy a lányok után a fiúknál is magyar siker születik.

Férfi kézilabda Bajnokok Ligája

Szombat, elődöntők
15.15 Telekom Veszprém-Kielce
18.00 Barcelona-Vardar Szkopje

Vasárnap
15.15 bronzmérkőzés
18.00 döntő

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések