A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Felgyorsítja az öregedést az alkohol

Az alkoholfogyasztás egy bizonyos kor után felgyorsítja az öregedési folyamatokat. Még akkor is, ha nem iszunk többet, mint korábban - írja a Házipatika.com.
Az öregedés során számos fiziológiai változás megy végbe a szervezetben. Az egyik, hogy jelentősen lecsökken a testben a víz mennyisége. Ennek egyik eredménye az, hogy már kisebb mennyiségű szeszes ital fogyasztása is magasabb véralkoholszintet eredményez. Ráadásul a májfunkciók is csökkennek, ami lelassítja az alkohol kiürülését.

Nemcsak öregít, meg is betegíthet

A jelenlegi ajánlások szerint a napi elfogadható alkoholfogyasztás felső határa férfiak esetében 40 gramm tiszta szesz, nőknél pedig ennek a fele. 40 gramm alkohol körülbelül 1 deciliter whiskey-nek, másfél üveg sörnek vagy 4 deciliter bornak felel meg. Ezt a mennyiséget átlagosan egy óra alatt bontja le a máj.

Férfiak esetében heti 21 italegység (körülbelül 210 gramm alkohol), nőknek pedig 14 italegység (körülbelül 140 gramm alkohol) a "megengedhető" fogyasztás. Ugyanakkor vannak ajánlások, amelyek szerint a biztonságosnak mondható mennyiség a férfiak esetében legfeljebb heti 150, nőknél pedig 80 gramm alkohol. Egy 2018-as tanulmány szerint azonban nincs olyan alkoholmennyiség, ami biztonsággal fogyasztható, és már a kis mennyiségű alkohol is megnövelheti a rák és más betegségek kialakulásának kockázatát.

Felgyorsítja az agy zsugorodását

Az öregedéssel az agy elkerülhetetlenül zsugorodni kezd. Kutatások szerint a folyamat nagy mértékben lassítható, ha egészséges szokásokat - például rendszeres testmozgást vagy meditációt - vezetünk be. Más részről az egészségtelen életmód - amelybe a rendszeres alkoholfogyasztás is beletartozik - felgyorsítja az agysejtek pusztulását, így romlanak az agyi funkciók és a memória is.

Egy japán kutatás szerint különösen a rendszeres alkoholfogyasztók vannak veszélyben: az ő esetükben 11,3 százalékkal gyorsabban zsugorodik a frontális lebeny az absztinensekhez képest. A hosszú éveken át tartó, rendszeres ivás emellett egy úgynevezett alkoholosdemencia nevű betegség kialakulásához is vezethet. Aki ebben szenved, érzéketlenebbé válik más emberek érzéseire, nehezebben kontrollálja az érzelmeit, de a döntéshozással és az ítélőképességgel is problémái lehetnek.

Védtelenebbé teszi a bőrünket

Az öregedés természetes velejárója az is, hogy a bőr érzékenyebb lesz a napsugárzásra. A rendszeres italozástól ez a folyamat is felgyorsul, az érzékenység felerősödik. Ez pedig amellett, hogy növelheti a bőrrák kockázatát, látványosan öregíti is a bőrt. A ráncok hamarabb jelennek meg, illetve mélyebbek és látványosabbak lesznek. A rendszeres alkoholfogyasztás csökkentheti továbbá a máj A-vitamin-szintjét is, így a bőröregedés hamarabb jelentkezik és gyorsabban megy végbe.

A látást is károsíthatja

Az öregedés sokaknál látásromlással is jár. Kevesen tudják, hogy már két alkoholegység elfogyasztása után is mérhetően (de nem feltétlenül érzékelhetően) romlik a hallás és a látás - ez a hatás azonban átmeneti. A rendszeres alkoholizálás viszont már tartós látáskárosodást is okozhat. Ennek az az oka, hogy a rendszeres ivás gyengíti a májat, így a szerv nem végzi megfelelően a feladatait. Ennek következtében a test különböző részein méreganyag-felhalmozódás jöhet létre. Ha ez érinti a látóideget, akkor látászavarok léphetnek fel. A hosszútávú alkoholfogyasztás a szürkehályog kialakulásának esélyét is megnövelni.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések