A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Egy orbitális nagy hazugság a The Wall Street Journal és az Átlátszó cikke

Az Amerikai Egyesült Államok nem fenyeget embereket szankciókkal – jelentette ki szerdán az ATV-nek adott interjújában a budapesti amerikai nagykövet.
Az atv.hu-n megjelentek szerint David Cornstein hamisnak nevezte azt a szerdai cikket, amely szerint az amerikai kormányzaton belül előkészületek zajlanak arra, hogy büntetőintézkedésekkel sújtsák Mészáros Lőrincet. A portál felidézte, hogy a The Wall Street Journal és az Átlátszó közös cikkben írt arról: az amerikai kormányzaton belül előkészületek zajlanak arra, hogy a Globális Magnyitszkij-törvény (Global Magnitsky Act) alapján szankciókat vezessenek be Mészáros Lőrinccel szemben.

A lap budapesti és washingtoni források alapján azt állította, hogy a szankciók amerikai beutazási tilalmat és az Egyesült Államokban tartott vagyonelemei befagyasztását jelentenék Magyarország egyik leggazdagabb vállalkozója számára, akinek becsült vagyona majdnem 300 milliárd forint. Az írás szerint a szankciókat előkészítő kormányzati illetékesek látókörében van még Tiborcz István, a miniszterelnök veje, és Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője is – írta az atv.hu.

David Cornstein az Egyenes Beszédnek azt mondta: ilyen szankciókról nem hallott egészen a The Wall Street Journal szerdán megjelent cikkéig. Leszögezte: „kivetnek, vagy nem vetnek ki szankciókat, de nem fenyegetnek azzal”. A nagykövet viszont nem tud arról, hogy ilyen terv lenne.

A nagykövet arról is beszélt, hogy Donald Trump amerikai elnök Orbán Viktor miniszterelnököt a Fehér Ház Ovális Irodájában fogadta, ahova a legfelsőbb vezetők is elmentek, hogy találkozzanak a miniszterelnökkel. Mint mondta, ha lenne gyanú arra, hogy ilyen szankciók vannak előkészülőben, nem hiszi, hogy erre a találkozóra sor került volna. Hozzátette: az amerikai pénzügyminisztérium és nem a Fehér Ház dolga, hogy ilyen szankciókat vessenek ki. A nagykövet azt mondta, ez egy téves cikk – olvasható az atv.hu-n.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések