A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A túlzott sófogyasztás veszélyei

A túlzott sófogyasztás vérnyomásproblémákat, puffadást, vizesedést okozhat és akár vesekövek kialakulásához is vezethet - írja a Házipatika.com.
Az ajánlott napi sóbevitel mennyisége 2300 milligramm, amely egy evőkanálnyinak felel meg. Ha pedig valaki elmúlt 50 éves, magas a vérnyomása, cukorbeteg, illetve afro-amerikai származású, akkor 1500 milligrammnál több nem javasolt neki. Érdemes betartani ezeket az ajánlásokat, mivel a túlzásba vitt sóbevitelnek komoly egészségügyi következményei is lehetnek.

Vesekövek, vesebetegség kialakulása

A veséket nagyon megterheli, ha túl sok sót fogyasztunk, ráadásul folyadék-visszatartást is eredményezhet. Hosszú távon megnövekszik a vizeletben a kalcium mennyisége, amely ha kikristályosodik, akkor vesekövek kialakulásához vezethet.

Puffadás, ödéma

Egy sok sót tartalmazó étkezés után nem ritka, hogy felpuffadunk, felvizesedünk, mivel ilyenkor sok vizet tart vissza a szervezetünk. Ez egészséges emberek esetében szerencsére nem túl gyakori, és nem is ad okot különösebb aggodalomra, mivel általában néhány óra múlva magától is elmúlik. Ha azonban nem, és ödémásodást tapasztalunk az arcon, a karokon, a lábakon, és a bokákon, illetve minden étkezés után ilyesmivel találkozunk, akkor ez azt jelzi, hogy vesénk, illetve folyadékháztartásunk nem  működik megfelelően, ezért sürgősen csökkenteni kell a sóbevitelünket. Emellett érdemes lehet az orvost is felkeresni.

Folyadékvesztés

Ha a szervezetben található túl sok só miatt a vesék nem  működnek megfelelően, akkor a szervezet vizet vonhat el a sejtektől, ami dehidratációhoz vezethet. Ilyenkor fokozott szomjúságérzetet, hányingert, gyomorgörcsöt, hasmenést is tapasztalhatunk. Ebben az esetben érdemes sok folyadékot fogyasztani, ami közömbösíti a felesleges sót és rehidratálja a sejteket is. A folyadékbevitel megnövelése egyébként az ödémásodás esetében is segíthet.

Magas vérnyomás

Vérnyomásunk az egészséges szint fölé emelkedhet, ha túl sok sót viszünk be. Ez megnöveli a stroke, a szívroham, illetve a szívleállás kockázatát is. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a magas vérnyomásra hajlamosak mindig ügyeljenek rá, hogy semmiképp se lépjék túl a napi sóbevitel ajánlott mennyiségét.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések