Spárgaszezon van, egyre több zöldségesnél és piacon lehet jó áron beszerezni. Érdemes minél többet fogyasztani, amíg elérhető, mert nemcsak nagyon finom és változatosan elkészíthető, de igen egészséges is.
Sok tápanyag, kevés kalória
A spárgában sok a vitamin, az ásványi anyag és a gyulladáscsökkentő hatású antioxidáns. Fél csésze párolt spárgában 45 mikrogramm K-vitamin, 1,8 milligramm rost, emellett sok C-vitamin, folsav, B-vitamin, A-vitamin, E-vitamin, kalcium, magnézium, mangán, szelén és kálium van. Ekkora mennyiség viszont csak mindössze 20 kalóriát tartalmaz.
Segít a véralvadásban
Mivel a spárgában sok a K-vitamin, amely fontos szerepet játszik a véralvadásban, vérzékenység ellen is kiváló étel. Ha zúzódásaink lassan múlnak, kisebb vágásaink, horzsolásaink pedig sokáig véreznek, akkor együnk sok spárgát.
Csökkenti a cukorbetegség kialakulásának esélyét
Egy kutatás szerint a rendszeres spárgafogyasztás serkenti az inzulinkiválasztást és csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét.
Segíthet csökkenteni a vérnyomást
Az ayurvéda (a természetes gyógymódon alapuló rendszer) szerint a spárga remek vízhajtó, növeli a vese aktivitását, serkenti a vizelet termelődését, ezáltal nemcsak a szervezet méregtelenítő folyamatait segíti, hanem a magas vérnyomást is csökkentheti. Olyankor is jó enni, ha valamilyen húgyúti fertőzésünk van, mert gyorsíthatja a gyógyulást. Fontos tudni, hogy a spárga megváltoztathatja a vizelet szagát.
Jót tesz az emésztésnek
A spárga, illetve a szárított spárgából készült por az ayurvéda szerint remek emésztésjavító, és nyugtathatja az érzékeny gyomor-nyálkahártyát is. Mivel sok benne az inulin, számos más módon is védi az emésztőrendszer egészségét, ráadásul még az immunrendszert is támogatja, így ellenállóbbá tehet a kórokozókkal szemben.
Forrás: HáziPatika.com
0 Megjegyzések