Hirdessen itt

Szudáni hatalomátvétel - Burhani megtartotta első televíziós beszédét

Megtartotta első televíziós beszédét szombaton a szudáni átmeneti katonai tanács vezetője, miután találkozott az ellenzék képviselőivel.
Abdel Fattah al-Burhani altábornagy bejelentette, hogy minden olyan rabot szabadon bocsátanak, akit az Omar al-Besír megbuktatott elnök idejében bevezetett kivételes törvények értelmében vettek őrizetbe, és elengednek minden, az utóbbi hetekben őrizetbe vett tüntetőt. Megígérte azt is, hogy felelősségre vonják a tüntetők halálában vétkeseket.

A kenyérárak háromszorosára emelése miatt indított és a 30 éve hatalmon lévő elnök távozását követelő mozgalom decemberi kezdete óta több tucatnyian haltak meg.

Beszédében a tábornok úgy fogalmazott, hogy "kitépik Omar al-Besír rendszerének gyökereit". Egyben párbeszédre és az erőszak elkerülésére szólította fel a különböző politikai mozgalmakat.

Megerősítette, hogy legfeljebb kétéves átmeneti időszakot követően polgári kormányt hoznak létre. Hozzátette, hogy a katonai tanács jogkörei a béke és biztonság megteremtésére korlátozódnak majd. Bejelentette azt is, hogy feloldják az elődje által bevezetett éjszakai kijárási tilalmat.

Burhani pénteken lett az ideiglenes katonai tanács vezetője, miután a védelmi miniszter egy nap után lemondott erről a tisztségről, szombaton pedig benyújtotta lemondását a szudáni hírszerzés és biztonsági szolgálat (NISS) nagyhatalmú főnöke, Szalah Gos, aki a tiltakozó mozgalom elleni megtorlásokat irányította az elmúlt négy hónapban.

Több szövetséges ellenzéki párt vezetői szombati közös sajtóértekezletükön azt hangoztatták, hogy nem tárgyalnak a katonai tanáccsal a demokráciába történő átmenetről. 

"Nem fogadhatjuk el, hogy a volt rezsimnek a hadseregben lévő emberei hivatalban maradjanak" - mondta Muhtar al-Hatíb, a Szudáni Kommunista Párt főtitkára. A szövetség tagjai dicsérték a népfelkelésben jelentős szerepet játszó szudáni nőket és fiatalokat, és bejelentették, hogy folytatják a tüntetéseket, amíg Besír valamennyi hívét nem menesztik.

A megbuktatott Omar al-Besír pártja, a Nemzeti Kongresszuspárt (NCP) vezetői közben a csütörtökön letartóztatott volt elnök szabadon engedését követelték.

A 41 millió lakosú Szudánban több mint száz bejegyzett párt van, a Besír rendszere elleni tüntetéshullám fő szervező ereje azonban az orvosok, tanárok, újságírók és jogászok csoportjaiból álló, az elmúlt években titokban szerveződött Szudáni Szakmai Szövetség (SPA) volt, amely a katonai tanács megalakítása után további tüntetésekre szólított fel, egy polgári kormány mielőbbi létrehozását követelve.

A főváros, Kartúm központjában szombaton is folytatódott a tüntetés. A reggeli órákban katonák eltávolították a hadsereg főparancsnokságát védő úttorlaszokat. Ezalatt a tüntetők, akik hetedik egymás követő éjszaka gyűltek össze a főparancsnokság előtt, a katonákkal beszélgettek, illetve takarítottak, ételt készítettek, teáztak vagy kávéztak, ünnepelték a katonai tanács két vezetőjének egymást követő lemondását. 

(MTI)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések