Hirdessen itt

Szent György napján berajzolják a hajtásokat a Szőlő Jövésnek Könyvébe Kőszegen

A hagyományok szerint április 24-én, Szent György napján mutatják be a helyi szőlősgazdák a hajtásokat a város előjáróinak Kőszegen; 1740-től rajzolják be szabad kézzel azokat a Szőlő Jövésnek Könyvébe.
A XVI. századtól élő hagyomány szerint a hajtásokból következtetnek a várható termésre, ezen a napon választották meg régen a hegybírót, a hegymestereket és más városi tisztségviselőket. 

A szőlőhajtások bemutatásának és berajzolásának kőszegi hagyományát 2013-ban felvették a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékébe, idén pedig a kékfestéssel együtt került be a Magyar Értéktárba. 

A Szőlő Jövésnek Könyve eredetijét - egy díszes, leginkább a kódexekhez hasonlító kötetet - a német Vahiningen an der Enz tanácsától kapta ajándékba Kőszeg városa. A könyv azonban már régen betelt, így egy hasonlót nyitottak és abba folytatták a bejegyzéseket.

A hagyományokat követve idén is nemzetközi borverseny vezette fel az ünnepet, szerdán pedig a Borok házától zenés kísérettel vonul menet a Jurisics térre, ahol a városháza előtt bemutatják az idei szőlőhajtásokat. Ezt követően a Jurisics-vár lovagtermében zajlik majd a berajzolás ceremóniája, amelyet ünnepi műsor követ.

Április 26-27-én az  ünnepségsorozathoz kapcsolódva Kőszegen a Zwingerben rendezik meg a XI. Szőlő- és Klímakonferenciát.

(MTI)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések