A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Spanyolországban csökkent a munkanélküliség márciusban

Spanyolországban 1 százalékkal, mintegy 34 ezerrel csökkent a munkanélküliek száma márciusban az előző hónaphoz képest - közölte a spanyol munkaügyi minisztérium kedden.
A munkaügyi központok nyilvántartás alapján készített jelentés szerint az elmúlt öt év legkisebb mértékű csökkenését tapasztalták az év harmadik hónapjában.

Március hagyományosan kedvező hónapnak számít a munkanélküliség mérséklődése szempontjából a közelgő húsvéti nagyhét miatt, ami Spanyolországban a belföldi és a külföldről érkező turizmus számára ösztönző.

Idén azonban az ünnepek április második felére esnek, emiatt a szaktárca arra számít, hogy abban a hónapban várható majd nagyobb mértékű csökkenés a munkanélküliségi adatokban.

Az ünnepekre készülődés azonban már így is érezteti hatását, például azzal, hogy márciusban a szolgáltatói szektorban csökkent leginkább, 1,4 százalékkal a munkanélküliek száma, akik mintegy 32 ezerrel lettek kevesebben ebben az ágazatban.

A szaktárca tájékoztatása szerint az év harmadik hónapjában 3,25 millió volt a regisztrált munkanélküliek száma Spanyolországban, ami tavaly márciushoz viszonyítva 4,9 százalékkal, mintegy 167 ezerrel kevesebb. 

A spanyol statisztikai hivatal (INE) hivatalos adatai szerint a spanyol munkanélküliségi ráta 14,45 százalék volt a múlt évben, tovább közelítve ezzel a gazdasági válság előtti szintet.

A krízis óta Görögország után továbbra is Spanyolországban legmagasabb a munkanélküliség az Európai Unióban még úgy is, hogy az elmúlt hat évben folyamatosan csökkent a ráta.

A gazdasági válság kezdetén, 2008-ban a spanyol munkanélküliség 13,9 százalékon állt. A mélypontot 2012-ben érte el, amikor 5,9 millióan voltak munka nélkül, és a munkanélküliségi ráta 26,2 százalékos volt.

A szocialista spanyol kormány erre az évre 14 százalékos munkanélküliségi rátával tervez.

MTI

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések