Februárban az előző havihoz képest a várt mértékben lassult az ipari termelői árak emelkedésének az üteme az euróövezetben.
Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat kedden azt közölte, hogy januárhoz képet februárban 0,1 százalékkal nőttek az ipari termelői árak az euróövezet 19 tagállamában. Januárban nagyobb, 0,3 százalék volt a havi áremelkedés.

Az egy évvel korábbihoz képest a várt 3,1 százalék helyett 3,0 százalékkal emelkedtek a termelői árak februárban az euróövezetben a januári 2,9 százalékos éves termelőiár-emelkedés után.

Az Európai Unió 28 tagállamában februárban 0,2 százalékkal nőttek havi bázison, és 3,1 százalékkal éves szinten a termelői árak.

A gyakran változékony energiaárakat nem számolva februárban a termelői árak havi összevetésben nem változtak az euróövezetben és az unióban, éves szinten az euróövezetben 1,2 százalékkal, az unió egészében 1,4 százalékkal nőttek.

Az ipari termelői árak megbízhatóan jelzik előre a fogyasztói árak alakulásának trendjét, mivel közvetlenül megjelennek az áruk és szolgáltatások végső árában.

Az Európai Központi Bank (EKB) elsődleges célja az árstabilitás fenntartása. A monetáris politikát alakító kormányzótanács arra törekszik, hogy az infláció középtávon 2 százalék alatt, ám ahhoz közeli értéken maradjon.

MTI