A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Nem vicc! Már az idő is rasszista egy genderprofesszor szerint

Tudta, hogy az idő fehér lenne, ha lenne faja?
Brittney Cooper, a Rutgers Egyetem gender- és nőtanulmányokra szakosodott professzora arról beszélt egy TED-előadáson, hogy az időnek milyen faji-politikai aspektusai vannak szerinte, és hogy lopták el az időt a feketéktől:

„Jellemzően a feketék és fehérek összefüggésében beszélünk rasszizmusról. Az afroamerikai közösségekben, ahonnan származom, van egy régi, nemzedékeken átívelő viccünk arról, amit CP-időnek, azaz a színesbőrűek időszámlálásának hívunk. Ma már nem mondjuk azt az afroamerikaiakra, hogy színesbőrűek. De ez a régi vicc azzal kapcsolatban, hogy mindig elkésünk a templomból, a kertipartikból, a családi összejövetelekről és még a saját temetésünkről is, nem tűnt el. Személy szerint pontos vagyok, ha az időről van szó. Ahogy az édesanyám mondta, amikor kicsi voltam: mi nem leszünk olyan feketék. Így mi inkább harminc perccel hamarabb érkeztünk mindenhová. De ma inkább az idő politikai természetéről szeretnék beszélni; minthogy ha az időnek lenne faja, akkor fehér lenne. Az idő a fehérek tulajdona.”

Cooper arról is beszél, hogy az időt az európai fehér filozófusok konceptualizálták, és hogy szerintük Afrika történelmen kívüli kontinens, a feketék nem járultak hozzá a történelemhez; ez a tétel pedig Cooper szerint a fehér felsőbbrendűség egyik fő meggyőződése.

Az előadás 2016 októberében hangzott el, de számos amerikai lap azután figyelt fel rá, hogy Cooper a napokban adott egy interjút a National Public Radionak, s az NPR honlapján ezt a több mint két éves előadást is idézte a beszélgetésben.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések