A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Lélegzetelállító: Zuhanás közben sakkozott Gareyev nagymester

Elképesztő mutatványra vállalkozott az Egyesült Államok egyik legjobb sakkozója, az üzbég származású, de amerikai állampolgár Timur Garejev.
A sakkmintás overallba bújt fiatal sportoló ugyanis egy repülőből kiugorva játszott le egy villámpartit, miközben iszonyatos sebességgel zuhant a föld felé. Illetve pontosabban csak úgy tett, mintha játszana, a bábuk ugyanis hozzá voltak rögzítve a sakktáblához. 

– A fotókon is látszik, hogy Timur mennyire imádta ezt az egészet – mondta Jennifer Vallens, a sakkozó menedzsere, aki összehozta a mutatványt. 

Gareyev számára nem volt ismeretlen terep az ejtőernyőzés világa, hiszen legalább 150 ugrást tudhat már maga mögött, de most először vetette ki magát a gépből sakktáblával a kezében. Ahhoz, hogy sikerüljön a mutatvány, és tökéletes képeket készítsenek, trükkhöz kellett folyamodniuk. A bábukat rögzítették, de a szél még így is simán kitéphette volna a táblát a sportoló kezéből. Ezt végül úgy oldották meg, hogy a tábla aljára egy kúpot szereltek, amely a levegő áramlását egyenletessé tette. 

– Azt mindenki tudja, hogy viselkedik a kezünk, amikor 100 kilométer/órás sebességnél kidugjuk a kocsiból az ablakon. Na, most képzeljük el, hogy Timur 200-zal zuhant lefelé, és úgy tartotta meg a táblát – mondta elismerően Vallens. 

Az amerikai nagymester egy induló kaliforniai versenyt reklámozott a nem mindennapi mutatványával. 

A menedzser egyébként azt is elárulta, hogy Gareyev a táblán elrejtett egy meglepetést is a sakk szerelmeseinek: a felállás ugyanis egy klasszikus mérkőzést, Jean-Jacques Rousseau francia író 1760-ban lejátszott egyik nyitányát idézte meg. 

Guinness-rekordot is tart

Timur Gareyev nem előszor hajtott végre őrült mutatványokat, egyikkel pedig a Guinness Rekordok könyvébe is bekerült. Ő tartja a legtöbb, bekötött szemmel egyszerre játszott sakkmérkőzés rekordját. Szám szerint 48 ellenféllel játszott egyszerre vakon. A 19 órás összecsapás során 35 partit nyert meg, hetet döntetlenre hozott és mindössze haton veszített. 

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések