A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Felfoghatatlan, mennyi trópusi erdő tűnt el egy év alatt, ez pedig komoly baj

A Global Forest Watch (GFW) friss jelentése szerint tavaly világszerte 12 millió hektár trópusi erdővel lett szegényebb a bolygónk. A szakértők szerint a pusztulás tempója is aggasztó.
Valószínűleg senkinek sem kell magyarázni, milyen fontos szerepet töltenek be a fák a bolygó ökoszisztémájában, amik ennek ellenére is rendkívüli mértékben pusztulnak: a Global Forest Watch (GFW) egy új jelentése szerint tavaly 12 millió hektár trópusi erdő tűnt el, ami a 2001-ben kezdődött műholdas megfigyelések óta a harmadik legnagyobb mértékű veszteség.

A Marylandi Egyetemtől származó adatok alapján készült tanulmány szerint 2017-ben 15,81 millió hektár, az azt megelőző évben, 2016-ban pedig 16,95 millió hektár trópusi erdővel lett szegényebb a Föld. (Az erdők pusztulásának vizsgálatakor a kutatók az erdőtüzeket, valamint a mezőgazdasági okból történő fakitermeléseket is figyelembe vették.)

A GFW országok szerinti bontásban is közli adatait, e szerint a pusztulás legnagyobb mértékben Brazíliát érintette, ott több mint 1,3 millió hektár tűnt el. A lista második és harmadik helyén álló Kongóban, valamint Indonéziában is több százezer hektáros a veszteség. A kutatók szerint a helyzet azért is súlyos, mert a műholdas felvételek alapján beavatkozás nyomai láthatók az ember által korábban érintetlen, több százéves fákból álló erdőkben is.

A jelentés ijesztő összehasonlítást is közöl az eltűnt erdők méretével kapcsolatban. Azt írták, a pusztítás mértékénél annak tempója a szörnyűbb: a 12 millió eltűnt hektár percenként 30 focipályányi terület pusztulását jelenti, összességében pedig akkora területről beszélhetünk, mint egész Belgium.

A szakértők szerint az ember okozta erdőirtás elsősorban a mezőgazdasági tevékenységekhez, valamint az állattenyésztéshez szükséges terület növeléséhez köthető. Pedig vigyáznunk kellene rájuk, az erdők ugyanis nem csak az állat- és növényfajok számára nyújtanak védelmet és lakóhelyet, a klímakárosító gázok elnyelésében is fontos szerepük van.

(Kiemelt képünk illusztráció.)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések