A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Komolyan kell venni a fogcsikorgatást

Az éjszakai fogcsikorgatás nemcsak annak kellemetlen, aki esetleg ébren van és hallja, hanem az alvónak is: károsítja a fogait, fejfájást és a nyak merevségét is okozhatja. Van segítség?
A Német Fogászati Egyesület (BZÄK) szerint minden második ember hangosan csikorgatja a fogát, minden ötödik pedig rendszeresen. Néhányan csak este, de bőven akad, aki napközben is. Amit viszont talán egyikük sem tud, hogy ilyenkor sokkal nagyobb a terhelés a fogakon, mint rágás közben.

Hatalmas nyomás

A nyomás akár négyzetcentiméterenként hatszáz kilogrammnál is több is lehet - magyarázta Dietmar Österreich, a BZÄK alelnöke, aki szerint aki a fogát csikorgatja, tulajdonképpen a metsző- és őrlőfogainak felületét csiszolja simára. A fogak keménysége csökken, és lassan elvesztik eredeti formájukat.

Hosszú távon ennek az lesz a következménye, hogy a fogak fájdalommal reagálnak, annyira érzékenyek lesznek a melegre és a hidegre. Sőt, darabok is kitörhetnek belőlük vagy a felhelyezett koronából, a tömések kijöhetnek, legrosszabb esetben pedig az egész fog is kiszakadhat.

A tudományos irodalomban arról is sokat vitatkoztak, hogy a fogcsikorgatás és az ezzel járó nyomás során a fognyak mikroméretű struktúrái is leválhatnak - folytatta Österreich. Ezek kis bemélyedések formájában láthatók is, de hasonló képződmények keletkeznek az erős fogmosás hatására is.

Segíthet egy eszköz

Számos esetben azonban a fogcsikorgatás (más néven bruxizmus) önkéntelen, kisgyerekeknél pedig pár hónap alatt, a fog áttörése után eltűnhet, a korral pedig tovább csökken. Megoldás azonban létezik azok számára is, akiknél ez rendszeresen visszatérő probléma, egy műanyag szabályzót kap, amit éjszakára a szájába kell helyeznie.

Ez az egyénre szabott sín megóvja a fogakat a túlzott nyomástól és súrlódástól, és védi őket a további kopástól. A hasznosság megkérdőjelezhetetlen, de eleinte sokan nem szívesen használják, mert úgy érzik, mint egy idegen testet a szájüregükben, ami zavarja őket az alvásban.

A legtöbben azonban pár nap múlva hozzászoknak. Nap folyamán egy zárt dobozban kell tárolni, és fogkefével tisztítani. Fontos azonban tudni, hogy ez a szabályozó ugyan enyhíti a fogcsikorgatás tüneteit, de annak okát nem szünteti meg.

Feszes izmok, fejfájás

Az éjszakai fogcsikorgatásnak az egyik leggyakoribb tünete az állkapocs izmainak fájdalma, a nehéz mozgatás, amely az esetek 20-30 százalékában előfordul. "Előfordul, hogy a beteg alig tudja kinyitni a száját, annyira merevek a rágóizmok - tette hozzá Michael Preibsch, a Német Fizioterápia-szövetség alelnöke, aki elárulta, hogy a szaknyelv ezeket craniomandibuláris diszfunkciónak nevezi. - A fájdalom sokszor kisugárzik a nyakba és a hátba is. Sőt hosszú távon szédülés és látási problémák is felmerülhetnek."

A tüneteket speciálisan képzett gyógytornász segítségével enyhíthetjük, aki masszírozással és gyakorlatokkal újra mozgathatóvá teszi az elmerevedett részeket. De mi magunk is tehetünk a fájdalom ellen, ha az arcunkra meleg vízzel átnedvesített törülközőt rakunk, és közben lassan masszírozzuk az állkapocs izmait, vagy a számítógép előtt ülve pár percre ásító mozdulatot teszünk, vagy tudatosan ellazítjuk az állkapcsunkat.

Ezek azonban csak tünetek, melyeknek leggyakoribb kiváltó oka a stressz. A fogcsikorgatás ugyanis úgy működik, mint egy szelep, amelyen át az idegrendszer "kiengedi a gőzt." Ehhez azonban más módszert is lehet találni, például vannak különböző relaxációs technikák, de érdemes szakemberhez fordulni tanácsért. 

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések