A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A legjobb teljes értékű fehérjeforrások

A legtöbben azért nem szívesen mellőzik a húst, mert tartanak tőle, hogy állati eredetű élelmiszerek nélkül nem tudják fedezni a szükséges fehérjemennyiséget. Pedig a növények között is találhatunk teljes értékű fehérjeforrásokat.
Nem kell ahhoz sem vegánnak, sem vegetariánusnak lenni, hogy megpróbáljunk kicsit visszavenni a húsfogyasztásunkból - ezzel nem csak az egészségünknek, de a környezetünknek is nagyon jót teszünk. Nézzük, milyen növényekkel tudjuk bevinni a szükséges fehérjét!

Lenmag, szójabab, tönkölybúza

Három evőkanálnyi lenmagban 10 gramm fehérje található. Emellett remek omega-3- és omega-6-forrás, így keverjük bátran reggeli zabkásánkba vagy turmixunkba. A szójababot is ajánlott gyakran fogyasztani. Egy csészényiben 18 gramm fehérje és 8 gramm rost található. A tönkölybúzából negyed csészényi mennyiség 7 gramm fehérjét tartalmaz. Rostokban gazdag, és remek B-vitamin forrásnak számít. Emellett antioxidáns-tartalma is igen magas.

Quinoa és hajdina

Egy csésze quinoában 8 gramm fehérje található. Érdemes belőle minél többet fogyasztani, mert gyorsan megfő, nagyon változatosan elkészíthető, és a fehérje mellett sok benne a rost, a vas, a magnézium és a mangán is.

A hajdina sem véletlenül olyan népszerű élelmiszer mostanában. Amellett, hogy viszonylag jó áron kapható, 1 csészényiben 6 gramm fehérje van. Gluténmentes étrendbe is remekül beilleszthető, használhatjuk köretként, készíthetünk belőle rizottót, lisztje pedig remek alapanyag gofrihoz és palacsintához.

Humusz pitával

Nagyon fehérjedús a humusz-teljes kiőrlésű pita párosítás is, mivel a kettőben együtt megtalálható mind a kilenc aminosav, ami a teljes értékű fehérjéhez szükséges. Emellett a humusz alapanyagában, a csicseriborsóban van még vas, kalcium, magnézium, mangán,cinkés K-vitamin is.

Ne feledkezzünk meg a chia magról sem: 3 evőkanálnyiban 6 gramm fehérje van, de omega-3-zsírsavak, kalcium és cink is megtalálható benne. Amellett, hogy finom puding készíthető belőle, egyes ételekben a tojást is helyettesíthetjük vele. 

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések