A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Ez történik a testünkkel, ha nem eszünk kenyeret

Akár csak a fehér kenyeret hagyjuk el, akár a teljes kiőrlésű gabonából készültet, és vele minden péksüteményt is, az rövid és hosszú távon is sokféleképpen hatással lehet a szervezetünkre.
Súlyt veszítünk

Ha csökkentjük a szénhidrátbevitelt, akkor viszonylag rövid időn belül tapasztalni fogjuk, hogy a ruháinkat bővebbnek érezzük. Ugyanakkor nem árt tudni, hogy ilyenkor nem zsírt, hanem vizet veszítünk - ha ugyanis a szénhidrátot glikogén formájában tárolja a szervezet, akkor minden gramm szénhidrát háromszor annyi vizet tart vissza. Ezért ha kevesebbet fogyasztunk belőle, és a szervezet glikogénraktárai kiürülnek, akkor ezzel együtt a visszatartott víz is kiürül.

Gyengülünk

A szénhidrát az agy fő energiaforrása - ha visszaveszünk a beviteléből, akkor a szervezetünk zsírt kezd égetni. Ezzel együtt viszont eleinte tapasztalhatunk szájkiszáradást, fáradtságot, gyengeséget, szédülést, álmatlanságot, hányingert és némi koncentrációs zavart - körülbelül olyasmire gondoljunk, mintha influenzásak lennénk. Szerencsére ez az állapot csak átmeneti.

Nem lesznek falási rohamaink

A finomított szénhidrátok gyakran okoznak vércukorszint-ingadozást - ez okozza többek között azt is, hogy néha nagyon megkívánunk bizonyos ételeket, illetve falási rohamaink lesznek. Ha a fehér kenyeret kivesszük az étrendünkből, esetleg valamilyen teljes kiőrlésű pékáruval helyettesítjük, akkor ezekre nem kell számítanunk.

Kevesebb lesz az energiánk

A teljes kiőrlésű gabonában sok a vas, a magnézium és a B-vitamin, amelyek mint felelősek a megfelelő energiaszint fenntartásáért. Ráadásul a sejteknek is szénhidrátra van szüksége, mivel belőlük nyerik az energiát, így ha megvonjuk tőlük, lelassul a működésük.

Székrekedésünk lehet

A teljes kiőrlésű gabonák fontos rostforrások - elegendő rost hiányában pedig lassul az anyagcsere, ingadozhat a vércukorszint, és gyakran lehet székrekedésünk is.

Ingadozhat a hangulatunk

A szénhidrátbevitel a szerotonin termelődésére is hatással van. Ha a szintje lecsökken a szervezetben, akkor rosszabb lesz a kedvünk, illetve ingadozhat a hangulatunk. A szénhidráthiány miatt ráadásul kevesebb energiánk lesz sportolni is, pedig a mozgásnak is bizonyítottan hangulatjavító hatása van.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések