A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Az avokádó nemcsak ízletes ételek alapanyaga, de kimondottan egészséges is

Íme öt érv az avokádó fogyasztása mellett!
Az avokádó nem őshonos Európában, spanyol hódítók hozták be a mai Mexikó területéről a 16. században. Főként az utóbbi évtizedekben vált népszerűvé a fogyasztása, ráadásul már nemcsak gyümölcsét hasznosítjuk, de a magjából is értékes olajat sajtolunk ki. Nagyon egészséges, tele vitaminokkal, ásványi anyagokkal és a szervezet számára elengedhetetlen fontosságú zsiradékokkal. Íme néhány fontos indok, amiért érdemes fogyasztani!

Javítja a hangulatot

Egy csésze avokádóban körülbelül 118 mikrogramm folsav van, ami egy felnőtt ember napi szükségletének közel harmada. Azok az emberek, akiknek a szervezetébe nem jut megfelelő mennyiségben ebből a vitaminból, hajlamosabbak a depresszióra, és az antidepresszánsok sem hatnak annyira rájuk. A kismamák, illetve terhességre készülők szervezetében különösen fontos szerepe van ennek a vitaminnak.

Védi a szemet

Mivel nagy arányban tartalmaz luteint és zeaxantint, a látás épségének megóvásában is fontos szerepe van. Azoknál az embereknél, akik többet fogyasztanak ebből a két antioxidánsból, kisebb eséllyel alakul ki makuladegeneráció, ami az időskori látásromlás egyik elsődleges oka. Legnagyobb arányban a gyümölcs húsának sötétebb részei tartalmazzák, amely a maghoz a legközelebb található.

Segíti a fogyást

Az avokádóból készült ételek - például a Mexikóban igen népszerű guacamole - magas rosttartalmúak, ami segíti az emésztést, és mivel teltségérzetet is hosszabb időre biztosít, a fogyást is.

Felpörget

Nemcsak segít a fogyásban, de még energiát is adhat az avokádó fogyasztása. Többfajta B-vitamint is tartalmaz, például tiamint (B1), riboflavint (B2) és niacint (B3), ezek segítik az élelmiszert energiává alakítani a szervezetben. A niacin emellett a gyulladásokat is enyhíti, illetve védi az artériákat.

Védi a szívet

Az avokádó nagy arányban tartalmaz telítetlen zsírokat, amelyek sokkal kevésbé ártalmasak, mint a vörös húsokban lévő zsiradékok. Kutatások már azt is igazolták, hogy az avokádó rendszeres fogyasztása segít csökkenteni a koleszterinszintet, illetve a vérnyomást.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések