A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Ételek, melyeket ne együnk éhgyomorra

Ha szeretnénk elkerülni az egész napos gyomorfájást, akkor alaposan válogassuk meg, hogy reggel mit eszünk először. Az alábbi élelmiszereket inkább ne együk éhgyomorra, mert nem tesznek jót a szervezetnek.
Kelt vagy leveles tésztából készült péksütemények

A zsíros, cukros, élesztős tésztából készült ételek irritálhatják a gyomor nyálkahártyáját és első étkezésre fogyasztva komolyabb felfúvódást is okozhatnak.

Édességek

A cukorfogyasztás hatására megnő az inzulinszint, ami megnövekedett terhelést ró a hasnyálmirigyre, amely éppen csak "felébredt". Ez hosszú távon cukorbetegség kialakulásához vezethet.

Joghurt és egyéb fermentált tejtermékek

Ha joghurtot eszünk éhgyomorra, a gyomorban termelődő savak megölik a tejsavbaktériumokat, amelyek egyébként jótékonyan hatnának a szervezetre. Éppen ezért nem érdemes a joghurtot önmagában első étkezésként fogyasztani.

Körte

A körtében található szilárd rostok felsérthetik a gyomor érzékeny nyálkahártyáját. Éppen ezért éhgyomorra válasszunk puhább gyümölcsöt, például valamilyen bogyós gyümölcsöt.

Paradicsom

A paradicsomban nagy  mennyiségben található csersav, amely növeli a gyomor savasságát. Az érzékenyebb gyomrúak jobb, ha nem fogyasztják reggelire, mert növeli a gyomorfekély kialakulásának kockázatát.

Uborka és egyéb zöld zöldségek

A nyers zöldségekben sok az aminosav, viszont gyomorégést,  puffadást, hasi fájdalmakat okozhatnak, ha éhgyomorra fogyasztjuk ezeket.

Banán

Ha éhgyomorra banánt eszünk, akkor hirtelen nagyon megnő a vérben a magnéziumszint, ami károsíthatja a szívet.

Szénsavas italok

Ha reggelente szénsavas üdítőt iszunk, akkor csökkenthetjük a gyomor nyálkahártyájának vérellátását. Emiatt nehezebben, illetve lassabban fogjuk megemészteni az elfogyasztott ételeket.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések