A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Bizalmi szavazást követel a Babis-kormánytól az ellenzéki KDU-CSL

Az ellenzéki cseh kereszténydemokrata néppárt (KDU-CSL) felszólította az Andrej Babis vezette kormányt, kérjen bizalmi szavazást maga iránt a képviselőházban. A KDU-CSL követelését azzal indokolja, hogy a koalíciós kormányban április végén három miniszteri poszton személycserére kerül sor.
Amennyiben a kormány nem tesz eleget a követelésnek, a KDU-CSL vitát kezdeményez a parlamentben egy bizalmatlansági indítvány benyújtásáról - jelentette be Marek Vyborny, a párt új elnöke keddi sajtóértekezletén Prágában.

"A kormány miniszterei úgy változnak, mint az Orlojon (a prágai óvárosi városház óraműve) a figurák. Egy ilyen személyi földrengés esetén szükséges a bizalmi szavazás. A kormányfőnek részletesen meg kellene indokolnia, miért van szükség ezekre a változásokra" - érvelt később a képviselőházban az ellenzéki politikus, aki csak néhány hete került a KDU-CSL élére. Az alsóház azonban nem tűzte napirendjére a kérdést, mert azt a kormányzó ANO mozgalom megakadályozta. 

Jaroslav Faltynek, az ANO frakcióvezetője ennek ellenére legitimnek nevezte az ellenzék igyekezetét. 

Petr Fiala, a Polgári Demokratikus Párt (ODS) elnöke azt nyilatkozta, hogy a témáról előbb tárgyalni akar a KDU-CSL vezetősével.

Jakub Michálek, a Cseh Kalózpárt képviselői klubjának elnöke azt mondta, hogy pártja nem kíván visszaélni a bizalmi szavazás intézményével. Ilyen szavazást a párt csak akkor támogatna, ha az ügyészség vádat emelte Andrej Babis ellen a Gólyafészek-ügyben. A cseh rendőrség, amely több mint két éve vizsgálja az ügyet a múlt héten közölte: arra az álláspontra jutott, hogy Babis egyik cége visszaélt az EU-támogatásokkal és vádemelést javasol az ügyben érintettek, egyebek között Babis kormányfő, ellen. A hivatalos vádemelést az ügyészségnek kell megtennie, de a legfőbb államügyész egyelőre nem nyilatkozott. 

Április 30-án távozik a cseh kormányból Dan Tok, közlekedési miniszter, Marta Nováková, ipari és kereskedelmi miniszter valamint Jan Knezínek az igazságügyi tárca vezetője. Tok és Knezínek azt állítják, hogy saját kérésükre távoznak hivatalukból, míg Nováková leváltását Babis kezdeményezte.

Az új közlekedési miniszter Vladimír Kremlík, az új ipari és kereskedelmi miniszter Karel Havlícek, míg az új igazságügyi miniszter Marie Benesová lesz.

Az ellenzéket elsősorban az igazságügyi tárca élén lezajló váratlan személycsere érdekli. A sajtóban olyan eszmefuttatások láttak napvilágra, miszerint ennek legfőbb célja, hogy nyomást gyakoroljanak Pavel Zeman főállamügyészre, akinek döntenie kell a kormányfő elleni esetleges vádemelésről a Gólyafészek-ügyben. 

Míg a főállamügyészt a köztársasági elnök többször is bírálta, Benesová Milos Zeman bizalmasai közé tartozik. 

Jan Hamácek, belügyminiszter a kormánykoalíciós CSSD elnöke kedden azt nyilatkozta: amennyiben szóba került Pavel Zeman távozása, pártja elhagyja a kormánykoalíciót. Andrej Babis kormányfő szombaton a Mladá Fronta Dnes című lapnak nyilatkozva azt mondta: akkor sem mond le, ha hivatalosan vádat emelnek ellene. A Gólyafészek-ügyet ismételten "politikai megrendelésre" készült akciónak minősítette.

Az ügy lényege: a Gólyafészek szabadidőközpontot építtető cég korábban az Agrofert holdinghoz tartozott, amelynek egyetlen tulajdonosa Andrej Babis volt. A szabadidőközpont építéskor, 2007-2008-ban azonban a cég ismeretlen tulajdonba került, és kisebb vállalkozásként jogosultságot szerzett az ilyen vállalatok számára kiírt EU-támogatásra. Amennyiben a Gólyafészek az Agrofert része maradt volna, nagyvállalatként nagy valószínűséggel nem kapott volna uniós támogatást. A cég a pályázatban megszabott határidő letelte után ismét az Agrofert része lett. Az építtető cég utódja, az Imoba tavaly júniusban már visszafizette az államnak az 50 millió koronás (623 millió forint) támogatást. 

A rendőrség a múlt héten vizsgálatait azzal zárta, hogy csalás történt az uniós támogatásokkal, s javasolta az érintettek elleni vádemelést.

(MTI)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések