Támogassa munkánkat!

Igényeljen tagsági kártyát. Kattintson IDE.

Az avokádó nemcsak ízletes ételek alapanyaga, de kimondottan egészséges is

Íme öt érv az avokádó fogyasztása mellett!
Az avokádó nem őshonos Európában, spanyol hódítók hozták be a mai Mexikó területéről a 16. században. Főként az utóbbi évtizedekben vált népszerűvé a fogyasztása, ráadásul már nemcsak gyümölcsét hasznosítjuk, de a magjából is értékes olajat sajtolunk ki. Nagyon egészséges, tele vitaminokkal, ásványi anyagokkal és a szervezet számára elengedhetetlen fontosságú zsiradékokkal. Íme néhány fontos indok, amiért érdemes fogyasztani!

Javítja a hangulatot

Egy csésze avokádóban körülbelül 118 mikrogramm folsav van, ami egy felnőtt ember napi szükségletének közel harmada. Azok az emberek, akiknek a szervezetébe nem jut megfelelő mennyiségben ebből a vitaminból, hajlamosabbak a depresszióra, és az antidepresszánsok sem hatnak annyira rájuk. A kismamák, illetve terhességre készülők szervezetében különösen fontos szerepe van ennek a vitaminnak.

Védi a szemet

Mivel nagy arányban tartalmaz luteint és zeaxantint, a látás épségének megóvásában is fontos szerepe van. Azoknál az embereknél, akik többet fogyasztanak ebből a két antioxidánsból, kisebb eséllyel alakul ki makuladegeneráció, ami az időskori látásromlás egyik elsődleges oka. Legnagyobb arányban a gyümölcs húsának sötétebb részei tartalmazzák, amely a maghoz a legközelebb található.

Segíti a fogyást

Az avokádóból készült ételek - például a Mexikóban igen népszerű guacamole - magas rosttartalmúak, ami segíti az emésztést, és mivel teltségérzetet is hosszabb időre biztosít, a fogyást is.

Felpörget

Nemcsak segít a fogyásban, de még energiát is adhat az avokádó fogyasztása. Többfajta B-vitamint is tartalmaz, például tiamint (B1), riboflavint (B2) és niacint (B3), ezek segítik az élelmiszert energiává alakítani a szervezetben. A niacin emellett a gyulladásokat is enyhíti, illetve védi az artériákat.

Védi a szívet

Az avokádó nagy arányban tartalmaz telítetlen zsírokat, amelyek sokkal kevésbé ártalmasak, mint a vörös húsokban lévő zsiradékok. Kutatások már azt is igazolták, hogy az avokádó rendszeres fogyasztása segít csökkenteni a koleszterinszintet, illetve a vérnyomást.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések