Hirdessen itt

A Pinterest is bedurrantja a tőzsdei rakétát

A Pinterest szerdán véglegesen beárazta a kezdeti nyilvános részvénykibocsátását (IPO), a papírjával pedig várhatóan csütörtökön kezdődik a kereskedés a Wall Streeten. Az IPO eredményeként a vállalat piaci értéke 10 milliárd dollárról indul.
A Lyft idei tőzsdére lépése után a következő startup sztár is végrehajtja a kezdeti nyilvános részvénykibocsátását (IPO).

A Pinterest szerdán 19 dolláron árazta be a részvényeit, és az üzlettel 1,43 milliárd dollárnyi tőkét vonna be.

Az IPO eredményeként a közösségi média vállalat 10 milliárd dolláros értékeltséggel indul majd el – írja a CNBC.

A 19 dolláros árfolyam egyébként elég jónak számít, mivel az eredeti tervek 15-17 dollár közti tartományról szóltak. A befektetők azonban komoly étvágyat mutatnak a cég részvényei iránt, még úgy is, hogy a Lyft teljesítménye csalódást okozott a tőzsdére lépését követően.

A Pinterest papírjaival várhatóan csütörtökön indul meg a nyilvános kereskedés a New York Stock Exchange ernyője alatt.

A fokozott érdeklődés azért is izgalmas, mert a Pinterest ugyanazzal a problémával küzd, mint a Lyft, nevezetesen a profit hiányával. A vállalat bevétele tavaly 60 százalékkal 756 millió dollárra ugrott, azonban még mindig 63 millió dolláros volt a veszteség – a cég azonban egyre közelebb van a nyereséghez, ami viszont optimizmusra adhat okot a befektetők számára.

Noha a 19 dolláros IPO ár erős, komoly túlértékeltségről nem beszélhetünk.

A 10 milliárd dolláros érték ugyanis elmarad a 2017-es tőkebevonási kör után elért 12 milliárdos becsült értéktől.

Az amerikai közösségi képmegosztó oldalként működő Pinterestet 2010-ben alapította egy korábbi Google alkalmazott, Ben Silbermann és Evan Sharp, aki korábban dizájnerként dolgozott a Facebooknak. A Pinterest igazi felfutása 2012-ben kezdődött, és a cég mára 265 millió havi felhasználóval büszkélkedhet. A vállalat növekedése azonban a gyors bővülést követően lelassult. A dolgozók beszámolója szerint ennek elsődleges oka az, hogy a cégnél nagyon lassan születnek meg a döntések.

A vezető részvényesek közül Silbermann részvénycsomagja közel 1 milliárd dollárt ér az IPO következtében. Ezzel együtt olyan kockázati tőkés cégek is komolyabb részesedéssel bírnak, mint a Bessemer Ventures (1,13 milliárd dollár) vagy az Andreessen Horowitz (827 millió dollár).

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések