A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Fantasztikus hír! Ezt a madarat többen is látták Magyarországon

Egy rendkívüli hírről számol be az Agrároldal.hu, ahol ismertetik, hogy az elmúlt időben már többen is láttak keleti gerlét, ami egy nagyon ritka és látványos madár.
A birding.hu a magyar terepmadarászok honlapja, itt teszik közzé azokat a ritkaságokat, amiket sikerült megfigyelni Magyarországon. Ezen az oldalon összesen hatan jelezték eddig, hogy megfigyelték a keleti gerlét, a legtöbben arról számoltak be, hogy egy fán vagy egy madáretető közelében látták a különleges madarat balkáni gerlék társaságában – ismerteti a portál.

A lap beszámolójából kiderül, a keleti gerlének mindössze ez a negyedik előfordulása Magyarországon, legalábbis amiről mindenki tud. Legelső alkalommal 2010-ben a Fertő-tó környékén találkoztak egy példánnyal a fajból, ezután sokat kellett várni a következőre, ami csak tavaly télen jelent meg Tószegen, majd pár héttel később Siófokon.

Ázsia keleti részén honos. Az Ural hegységtől a Távol-Keletig és Japánig, de megtalálható Indában, Tajvanban is. Költési időben inkább erdőlakó, a többi időt inkább nyílt területeken, kertekben, mezőkön és lakott területeken tölti. Az északi területekről délre vonul, a déliek állandó madárak. Az északi területek egyedei eljutnak Európa északnyugati részébe is.

Magyarországon rendkívül ritka kóborló, eddig négy alkalommal bizonyították megjelenését.

A faj szerepel a Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listáján.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések