A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Több csecsemő halálában érintett Márki-Zay Péter és felesége cége

Márki-Zayné Vincze Felícia “A Te Szülésed” nevű bábapraxis szülésznőjeként otthonszülések tucatjait vezette le. 2012-ben indította vállalkozását, mely első magyarországi bábapraxisként kapta meg a működési engedélyt intézeten kívüli szülészeti ellátás nyújtására.
Az öt éve meghalt kisfiú, Endre, mindössze 1 hónapot és 27 napot élt. Szülei szigorúan oltásellenesek voltak, a szülésznő pedig Márki-Zayné volt, aki ahogy az a hangfelvételekből kiderül, a csecsemőtáplálási egészségügyi szabályokat bevallottan nem ismeri. Ráadásul a szülők háziorvosnak is olyan orvost fogadtak, akit egy másik gyermek halála miatt aztán két év börtönre ítéltek, egy évre felfüggesztve – írja az Origo.

Így történhetett meg, hogy még akkor sem kaphatott időben orvosi segítséget a gyermek, amikor már véreset hányt. A csecsemővel korai vérzékenység végzett, ami a vádirat szerint nem következett volna be, ha születése után megkapta volna a csecsemőtáplálásról 2010 óta hatályban lévő rendeletben kötelezően előírt K-vitamint. A szülést Márki-Zayné Vincze Felícia vezette le a szülők Buda környéki otthonában. Vallomásából kiderül, hogy tudott a jogszabályról, ennek ellenére K-vitamint nem hord magával, és nem is szokott beadni, csak akkor, ha a szülők szereznek valahonnan, felíratja a kismama a még meg sem született gyermekének a háziorvosával, vagy nagyobb gyermek után maradt otthon.


Márki-Zayné Vincze Felícia nem is érez felelősséget a kis Endre haláláért. Ezt többek között azzal indokolta, hogy a K-vitaminról azt olvasta valahol, hogy leukémiát, vagyis vérrákot okoz.

Amikor a bíró emlékeztette rá, hogy már 2010 óta van hatályban a gyermekgyógyászati klinikai irányelv, amely tartalmazza a K-vitamin kötelező beadását az újszülöttek számára, tíz percen keresztül hebegett-habogott. Van egy szakmai irányelv, 2010-től lépett talán hatályba, előtte meg volt egy gyermekgyógyászati útmutató klinikai irányelv – mondta a bíró. Mire a szülésznő közölte, hogy azt a “gyermekgyógyászok ismerik, nem ők”, vagyis a bábák. A bíró megismételt kérdésére pedig Márki-Zayné megjegyezte, hogy nekik irányelvük sincs. Vagyis teljes felelőtlenséggel végzik a munkájukat – legalábbis ő – fogalmaz a lap. 


A döbbenetes párbeszédből kiderült, hogy Márki-Zayné ezenkívül nem ismeri azt, hogyan kell elősegíteni az anyatejes táplálást, mégpedig azért nem, mert az orvosok nem engedték, hogy “átverjék” az irányelveket.

A botrányok azonban korábban sem kerülték el a polgármester és felesége vállalkozását. Emlékezhetnek, 2017-ig Márki-Zay Péter volt a cég ügyvezetője. Már 2015-ben országos hír lett abból, hogy egy baba, a Márki-Zayné által levezetett szülést követően meghalt. Akkor egy hódmezővásárhelyi lakásban vezetett le egy otthonszülést. Végig hallották a szívhangot, az anya érezte a magzat mozgását is. Ahogy azonban a baba megszületett, nem vett levegőt. A bába és társa nem tudta újraéleszteni. A mentőket csak ezután riasztották, de már ők sem tudtak segíteni – számolt be az esetről akkoriban a Vásárhelyi Hírek.

szegyenpad.com emlékeztet, hogy a 2011-ben, a teljes magyar társadalmat megrázó csecsemőhalálnál is Márki-Zayné volt a szülésznő, és a háziorvos is az a Mile Gabriella volt, aki ebben az ügyben. Az agárdi baba, Benjámin éhen halt, a szülők ugyanis ezoterikus áltudományos tanokban hittek, és nem táplálták rendesen. Márki-Zayné és a háziorvos ott sem világosította fel őket, és a hatóságokat sem értesítette egyikőjük sem. Vagyis ugyanaz a páros játszott szerepet ott is, mint most – írja az Origo.


Amikor január 5-én megjelentek az első hírek arról, hogy Márki-Zayné érintett a csecsemő halálában, a polgármester döbbenetes magyarázkodásba kezdett a Facebookon. Azt írta, hogy aki meg meri írni a felesége szerepét, az politikai érdekeket szolgál. Az érvelés kristálytiszta: az ügy árt Márki-Zaynak. Vagyis könnyen levonható a következtetés: a hódmezővásárhelyi polgármester számára saját bukása nagyobb tragédia, mint egy ártatlan csecsemő halála.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések