A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A matcha ezért egészséges

A matcha nem más, mint egy speciálisan nevelt zöld teából készülő, finomra őrölt por. Leggyakrabban teát készítenek belőle, ugyanakkor smoothie-k és desszertek alapanyagául is szolgálhat. Igen egészséges.

Magas antioxidánstartalom

A matchában nagy mennyiségben találhatóak katekinek, amelyek segítenek megvédeni a sejteket az oxidatív stressz káros hatásaitól. A matcha porhoz az egész levelet felhasználják, ezért jóval gazdagabb antioxidánsokban az egyszerű zöld teánál.

Májvédő hatású

A máj fontos szerepet játszik a szervezet méregtelenítésében, a matcha pedig több kutatás szerint is segít, hogy ez a fontos szerv egészséges maradjon. A rendszeres matchafogyasztás tehát csökkenti a májbetegségek kialakulásának esélyét.

A szellemi frissesség megőrzése

Egy kutatás szerint a matcha rendszeres fogyasztása javítja a koncentrációt, a reakcióidőt és a memóriát. Idős embereknél javíthat a kognitív funkciók állapotán. Koncentráltabban tartalmaz koffeint, mint a zöld tea, ezért jobban is élénkít. A matchában L-theanin is található, amely éberebbé tesz és hosszabb időn át segít egyenletesen tartani az energiaszintet, valamint csökkenti a stressz agyra gyakorolt káros hatásait.

Hasznos a rákmegelőzésben

A matchában számos olyan anyag található, amely segíthet meggátolni a rákbetegségek kialakulását, továbbá a rákos sejtek szaporodását. Kutatások szerint különösen a mellrák, a prosztatarák, a bőrrák, a tüdőrák és a májrák esetében lehet hatásos.

Védi a szívet

A szív- és érrendszeri megbetegedések a vezető halálokok között találhatóak világszerte. A matcha rendszeres fogyasztása segíthet csökkenteni a koleszterinszintet, egyben enyhíti a szívbetegségek és a stroke kialakulásának kockázatát is - különösen egészséges táplálkozással kombinálva.

Segíthet a fogyásban

A matcha azanyagcserefelpörgetésében is hatékony, ezért segíthet az egészséges testsúly elérésében, illetve megtartásában. Fogyasztása természetesen nem helyettesíti a testmozgást és az egészséges táplálkozást, de nagyban felerősítheti ezek pozitív hatásait  - írja a Házipatika.com.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések