Vitaminok, melyekből hiányunk van

A modern életmóddal járó táplálkozás során sokakkal előfordul, hogy bár sokat esznek, az elfogyasztott ételek kalóriatartalma, illetve mennyisége nem arányos vitamin- és tápanyagtartalmukkal. A szervezet nagyon hamar jelzi, ha valami hiányzik.

D-vitamin

Nagy szerepet játszik az immunrendszer működésében, szabályozza a hormonális egyensúlyt és a kalcium felszívódását a csontokba. A D-vitamin-hiány nagyon gyakori. Legjobb forrása a napfény, amelyből nagyon kevesen jutnak elegendő mennyiséghez, ezért fontos, hogy táplálkozással, illetve szükség esetén táplálékkiegészítőkkel vigyük be a hiányzó mennyiséget.

Magnézium

Az emberek több mint fele magnéziumhiányos, ráadásul az olyan tényezők, mint a kávéfogyasztás, a stressz vagy a túl sok finomított cukor fogyasztása tovább csökkentik a szervezet magnéziumszintjét. Ez az ásványi anyag fontos szerepet játszik a vérnyomás és avércukorszintszabályozásában, az izom-, illetve idegi funkciók szabályozásában is. Legjobb, ha figyelünk, hogy sok magnéziumtartalmú ételt, például spenótot, tökmagot és mandulát együnk, de táplálékkiegészítő formájában is szedhetjük.

Vas

A szervezetnek vasra van szüksége a hemoglobin termeléséhez. A vashiány főleg a nők körében gyakori. Sok vasat tartalmaz a szabad tartású állatok mája, de az alga is, valamint bőven van belőle a lencsében, a spenótban, a fekete babban és az étcsokoládéban.

B-vitaminok

Nyolcféle B-vitamin létezik. A leggyakoribb a B-12 vitamin hiánya, amelynek tünete lehet többek között a csökkent szellemi teljesítőképesség és az alacsony energiaszint is. Különösen vegánok, illetve vegetáriánusok körében gyakori a hiánya. Sok B-12 található a marhahúsban, a lazacban, a szardíniában, a makrélában, a fetasajtban, az élesztőben és a tojásban is  - írja a Házipatika.com.

Életmódi

Életmódi. 3.1K likes. Hasznos egészség és életmód tippek-tanácsok, ami hasznos lehet a hétköznapjaitokban.

0 Megjegyzések

Hirdetés