A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Szabad-e szagolgatni a koszos zoknit?

Egy igencsak sajátos betegtörténetről számolt be a közelmúltban a kínai média: egy középkorú férfi azért került kórházba, mert rendszeresen megszagolta a használt zokniját. Lássuk, hogyan lehetséges mindez.
A beszámolók szerint a 37 éves férfi mindennap, mielőtt gyalog hazaindult volna a munkából, levette a zokniját, és szippantott egy nagyot a szagából. Hogy bizarr-e ez a szokás? Kétségtelenül. De vajon ártalmas is? Nos, a férfi esete azt mutatja, hogy igen, mivel végül mellkasi fájdalmakkal kórházba került, ahol gombás fertőzést mutattak ki a tüdejében. Orvosai szerint a problémát kiváltó gombák a zoknijából kerültek a légutaiba.

Az egyfelől undorkeltő, másfelől rendkívül speciális történet joggal veti fel a kérdést, hogy vajon tényleg lehetséges-e, hogy fertőzést kapjunk el pusztán attól, hogy megszagolunk egy koszos zoknit. Elvégre időről időre sokakkal megesik, hogy akár két-három napon keresztül is ugyanazt a zoknit veszik fel, ilyenkor pedig nem árt leellenőrizni, hogy az adott ruhadarab mennyire szalonképes még a további viselés tekintetében. Ennek ellenére a kínai férfiéhoz hasonló esetekről nem lehet túl gyakran hallani.

Nem egyedülálló az eset

Dr. William Schaffner, az amerikai Vanderbilt Egyetem infektológusa a Live Science-nek nyilatkozva elmondta, hogy bár biológiai szempontból valóban nem kizárható egy ilyen, zokniból eredő tüdőfertőzés, ezzel együtt igencsak valószínűtlen, hogy megtörténjen. Pontosabban a szakember úgy fogalmazott, hogy hosszú klinikai pályája során még nem találkozott hasonló esettel. Mindenesetre a kínai férfi történetét rendkívül érdekesnek véli, feltéve persze, hogy igaz.

Eközben viszont a tüdőt és általában véve a légzőrendszert érintő gombás fertőzések igen jól dokumentáltak. Barlangászok körében például magasabb a hisztoplazmózis kockázata, amelyet a denevérürülékben élő gombák spóráinak belégzése vált ki. Emellett megemlíthető az Egyesült Államok nyugati és délnyugati vidékein előforduló völgyi láz, avagy a coccidioidomycosis is, amely egy Coccidioides gombák által kiváltott, influenzaszerű tüneteket produkáló megbetegedés.

A kínai férfi ebben egyedi

"A világ, amelyben élünk, nem steril. Vírusok, baktériumok és gombák vesznek körül minket minden egyes pillanatban" - mutatott rá Schaffner, hozzátéve, hogy ez azért nem azt jelenti, hogy feltétlenül meg is betegszünk a kórokozóktól. A kínai férfi esete azért különleges, mert a spórák forrását, azaz a zoknit közvetlenül az orrához tartotta, illetve rendszeresen be is lélegezte annak tartalmát. Ezáltal szokatlanul nagy és ismételt dózisban találkozott a szervezete a patogén mikrobákkal, ami fogékonyabbá tette őt a megbetegedésre.

Mindemellett a megkérdezett szakember arra is rámutatott, hogy akadnak olyan tényezők, amelyek a helyi média beszámolóiból nem derülnek ki egyértelműen, viszont igencsak lényegesek lennének a helyzet tisztázása szempontjából. Nem tudni például, hogy férfinak nem gyengült-e le valamilyen okból az immunrendszere. Ugyan a kezelőorvosa a hírekben arról beszélt, hogy páciense egy kisgyermek édesapja révén kimerült volt, az alváshiány pedig a szervezetét is legyengítette, Schaffner szerint azonban ez az érvelés nem túl meggyőző. "Ez nem egy olyan tipikus ok, amiért az orvosok automatikusan azt feltételeznék egy betegről, hogy legyengült az immunvédekezése. Bevallom, amikor meghallottam a magyarázatot, kicsit felhúztam a szemöldököm" - árulta el az infektológus.

Összességében talán annyiban foglalható össze a történet tanulsága, hogy igenis rendszeresen ki kell mosni a zoknikat ahelyett, hogy napról napra azon tanakodnánk, vajon felvehetjük-e még sokadjára is a használtat. Ezzel együtt az alkalmi zokniszagolók is nyugodtak lehetnek, hiszen nem kell gombás légzőrendszeri fertőzéstől tartaniuk  - írja a Házipatika.com.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések