...

Soha nem láttam „nem egészségesnek” – Húsz éve volt Vajna barátja a magyar filmrendező

Szász János Balázs Béla-díjas magyar színházi és filmrendező húsz évvel ezelőtt ismerte meg Andy Vajnát.
A régi kapcsolatukról, emlékeiről a 24.hu kérdezte Szász Jánost. A rendező elmesélte, hogy 1998-ban vagy ’99-ben egyszer csak felhívta Andy Vajna azzal, hogy van-e kedve Spielbergnek egy dokumentumfilmet csinálni.

„Nekem meg kiesett a kanál a kezemből, mondom, ne hülyéskedj, hogy az istenbe ne lenne?” – válaszolta Szász, aki akkor épp egy étteremben ült a feleségével.

Kettejük kapcsolatát „érdekesnek” jellemezte Szász János, aki elmondta, hogy ő mindig elismerte Vajna filmes szakmai kvalitásait, annak ellenére, hogy ezzel nem mindig volt népszerű.

„Ez, hogy meghalt, egyszerűen elfogadhatatlan, nagyon, nagyon drámainak érzem” – mondta a portálnak a rendező.

Szász szerint akkor volt köztük kis „hallgatás”, amikor Vajna felkérte a „Szabadság, szerelem" megrendezésére, de ő nem tudta vállalni. viszont később, „A nagy füzet" című film készítésekor ismét sokat segített neki a Filmalap, és egészen a halála napjáig szoros munkakapcsolat volt közte és Andy Vajna között.

Andy Vajna egészségi állapotáról azt mondta:
„Mindenki mondta, de ha találkozott vele az ember, semmit nem lehetett látni rajta, jókedvű volt, szivarozott, beszélt, erős volt, véleménye volt, határozott volt. Én őt soha nem láttam gyengének, visszahúzódónak vagy nem egészségesnek. De azért tudtuk, hogy nincsen jól, ezt mindenki tudta.”
Szász szerint Vajna a sikerét annak köszönheti, hogy elképesztő módon értett ahhoz, amit csinált. Ismerte a közönség nyelvét is:

„Kulcsszava volt mindig az érzelem, mindig, amikor dolgoztunk, hangsúlyozta, hogy a nézők érzelmeire kell hatni, azt kereste, hogy azt hogyan tudjuk megközelíteni, kibogozni, ez volt mindig a legfontosabb számára, és ennek mentén beszélgettünk, vitatkoztunk, dolgoztunk. És nagyon-nagyon értett a nézőkhöz, ismerte az embereket, értette, látta őket, és egy kézfogás után már tudta, kivel áll szemben, elképesztő emberismerő volt. Olyan pasi volt, aki úgy választotta ki az embereket maga köré, hogy bírta azt, ha ellenkeznek vele” – mondta a portálnak az ismert rendező, aki kérdésre válaszolva azt is elárulta, hogy jelenleg annyira le van sújtva, hogy nem is gondolkodott még azon, kit tudna elképzelni a Filmalap élén Andy Vajna helyén.

0 Megjegyzések

Hirdetés