A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Nem adják fel: versenyt fut az idővel a kútba esett fiút kereső mentőcsapat

Még egy hét elteltével is nagy erőkkel dolgoznak annak a kisfiúnak a kiszabadításán, aki január 13-án zuhant egy 110 méter mély kútba a dél-spanyolországi Andalúziában.
Bár Julen Rosello azóta sem adott életjelet magáról, a helyszínen több mint 300 ember reménykedik abban, hogy élve találják meg őt – és ennek megfelelően minden követ megmozgatnak.

Mivel a kút 25 centiméter széles nyílásán át nem tudták megközelíteni Julent, egy fúrógép segítségével párhuzamos járatot fúrnak, majd ezt egy vízszintes járattal nyitják egybe a kúttal – ezt azonban már a kisfiú biztonságának érdekében nem géppel végzik, nehogy a járatok beomoljanak. Ehelyett a tervek szerint a függőleges járaton egy 1 méter széles, 2 méter magas ketrecet engednek le daruval, amely egyfajta liftként működik a kúthoz alagutat ásó bányászoknak, akik kézi eszközökkel dolgoznak majd.

A mentőcsapatok versenyt futnak az idővel, viszont a mentési munkálatok befejezését egyre későbbre és későbbre becsülik: mivel a terület geológiailag változatos, gyakran ütköznek sziklaképződményekbe, amely jelentősen lelassítja a folyamatot. Az időjárás azonban kedvező feltételeket biztosít a mentéshez, mivel kisebb záporokon kívül nem volt hosszan tartó esőzés, amely hátráltatta volna a munkálatokat.

Angel García Vidal, a mentést vezető mérnök szerint, ha nem ütköznek további nehézségekbe, a kúttal párhuzamos járat fúrása legkésőbb kedd reggelre befejeződhet, ezután nekiláthatnak a vízszintes járat kiásásának, ami akár további 20 órát is igénybe vehet. A mérnök a munkálatok lassúságát azzal magyarázta, hogy egy ilyen nagy horderejű ásatás megtervezése és véghezvitele átlagos körülmények között több mint egy hónapba telne.

– Továbbra is keményen dolgozunk, megállás nélkül. Remélhetőleg hamarosan elérjük a célunkat – mondta García.

Nem volt engedély

José Rosello, a kisfiú édesapja elmondta, hogy a kutat unokatestvérének barátja ásatta egy talajkutatóval, hogy vizet keressen, engedélye azonban nem volt erre. A kút nemcsak megjelölve nem volt, de még rendesen lefedve sem: a család állítása szerint csak néhány nagyobb darab követ tettek köré.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések