Hirdessen itt

Megtalálták Kleopátra és Antonius sírját?

Egyre közelebb jutnak az egyiptomi régészek ahhoz, hogy rábukkanjanak az ókori történelem híres szerelmespárja, Marcus Antonius római hadvezér és Kleopátra egyiptomi királynő mindmáig felderítetlen közös sírhelyére.
A kutatók az Alexandriától 30 kilométerre fekvő ősi királyi temetkezési helyen, a Taposiris Magna területén egy föld alatti folyosórendszerre és egy templomon kívüli monumentális temetőre bukkantak.

– A Kr. e. 30-ból származó, a híres pár életére és halálára utaló, itt található gazdag érmeleletek, mellszoborok és más ábrázolások arra utalnak, hogy nagyon közel járunk a királyi temetkezés pontos helyszínéhez – közölte a híres sírok után kutató Zahi Hawass egyiptomi régész és egykori régészeti államtitkár. Hozzátette azt is: közvetlen római nyelvű írásos források utalnak arra, hogy Octavianus római császár, a meggyilkolt Julius Caesar unokaöccse teljesítette Kleopátra végakaratát, hogy együtt temessék el a szerelmével.
– Bizonyos vagyok abban, hogy közös sírboltban találunk rájuk – erősítette meg a feltételezéseket a kutató.

Egy ilyen fordulatokban gazdag életű szerelmespár kettős sírhelyének megtalálása minden régész fantáziáját megmozgatja, pláne azért, mert több ókori római írásos emlék – köztük Plutarkhosz görög történetei is – bőven feldolgozta Antonius és Kleopátra életét és halálát, valamint a korabeli római birodalom egyiptomi hódításait. Az ókori love story Kleopátrája valóban a végzet asszonya volt. Felismerte, hogy az egyiptomi gabona létfontosságú a viharos gyorsasággal növekvő Római Birodalom számára, trónjának és hatalmának megszilárdításához ügyesen felhasználta Caesar, majd később Antonius támogatását. A több nyelven beszélő, művelt királynő ugyan szült egy gyereket Caesarnak, ám a konzult Kr. e. 44 március idusán megölték a szenátorok, így Marcus Antonius maradt egyetlen mentsvára a birodalom felosztásáért küzdő hadvezérek között. Nem tudni, hogy csak politikai játszma volt-e, hogy szerelembe esett a hadvezérrel, vagy igazi vonzalom alakult ki közöttük, kapcsolatuk mindenesetre a világtörténelem leghíresebb románcává nőtte ki magát.

Öngyilkosok lettek

A szerelmespár boldogsága végül nem volt hosszú életű, Antonius ugyanis alulmaradt az Octavianus elleni küzdelemben, amelyre a tragikus vereséggel végződő, Kr. e. 31-ben lezajlott actiumi ütközet tett pontot. Így nem maradt más hátra, mint a nemes halál. Együttes öngyilkosságot követtek el. A hagyomány szerint Antonius tőrrel vetett véget életének, Kleopátra pedig egy kígyó marásától halt meg.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések