A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Magas, mákos pite kandírozott gyümölcsökkel: egyszerű, puha és omlós

A tészta vékony, a töltelék jó vastag, az íze csodás: ezt a pitét minden mákrajongónak kötelező kipróbálnia.
A család egyszerűen csak csodamákosnak hívja ezt a süteményt. Ha vaj helyett zsírral készíted a tésztát, még omlósabb és finomabb lesz. Kiadós és laktató, így egy-két szeletnél többet az édességfüggők sem tudnak belőle megenni. A töltelék önálló süteményként is megállná a helyét. Az biztos, hogy újra és újra meg kell sütnöd.

Hozzávalók 16 szelethez:

A tésztához
25 dkg liszt
10 dkg porcukor
10 dkg zsír
2 teáskanál sütőpor
2 db tojássárgája
0.5 dl tej
1 csipet só

A töltelékhez
20 dkg mák
15 dkg liszt
15 dkg cukor
15 dkg kandírozott gyümölcs
5 dkg vaj
2 dl tej
2 db tojásfehérje
1 csomag sütőpor

Elkészítés:

A lisztet keverd össze a cukorral, a sütőporral, a sóval, és morzsold össze a zsírral. Add hozzá a tojássárgákat és a tejet, majd gyorsan gyúrd össze. Oszd két részre, az egyik legyen kicsit nagyobb, hogy jusson a tepsi oldalára is. Tedd a hűtőbe addig, amíg elkészíted a tölteléket. 

A vajat keverd habosra a porcukorral, majd add hozzá a tejet, a mákot, a lisztet, a sütőport és a kandírozott gyümölcsöket. Dolgozd össze, végül forgasd hozzá a kemény habbá vert tojásfehérjét. Ne lepődj meg, a massza jó sűrű lesz. 

Pihentetés után a nagyobb tésztát vedd ki a hűtőből, és nyújtsd ki lisztezett felületen. Béleld ki vele a vajjal megkent, liszttel megszórt piteformát. Egyengesd rá a mákos masszát, majd fedd be a kisebb tésztával. Forró sütőben, 170 fokon süsd meg 25-30 perc alatt. Ha a sütibe szúrt tűt üresen húzod ki, a pite biztosan elkészült. 

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések