Az alkohol dehidratáló hatását egy az egyben semlegesíti, és a fejfájást is elmulasztja.
Az új év első napját - a rengeteg fogadalom ellenére - sokan egy kiadós rosszulléttel kezdik. A sokféle alkohol keverése különösen kellemetlen tüneteket okoz, de annak, aki amúgy nem szokott inni, az éjféli pezsgő is megárthat. Ha ébredéskor úgy érzed, hasogat a fejed, vegyél be egy gyógyszert, hogy megállj a lábadon, amíg elkészíted ezt az ínycsiklandó levest. Miután ettél belőle, nem lesz szükség pirulákra: vágj bele energikusan a 2019-es évbe!
Hozzávalók 5 személyre:
2 teáskanál olívaolaj
1 darab nagy vöröshagyma
5 darab sárgarépa
2 darab zeller
5 darab gomba
1 darab kaliforniai paprika
1 darab cukkini
0.5 teáskanál édeskömény
0.5 teáskanál bors
1 teáskanál gyömbér (őrölt)
1 teáskanál oregánó
4 bögre zöldségalaplé - kocka is lehet
ízlés szerint só
Elkészítés:
Az olajon futtasd át az apróra vágott hagymát és a fokhagymát, majd add hozzá a felszeletelt sárgarépát és zellert. Pirítsd, amíg el nem kezdenek puhulni, majd jöhet a többi zöldség: a közepesen vékonyra szeletelt gomba, a felkockázott cukkini és kaliforniai paprika. Forgasd össze a zöldségeket, majd fűszerezd édesköménnyel, oregánóval, gyömbérrel és borssal, végül sózd ízlés szerint. Azzal számolj, hogy a zöldségalaplé lehet, hogy eleve sózott, ez esetben a zöldségekre nem szükséges a só. Párold őket, amíg minden zöldség meg nem puhul.
Jól oszlasd el a fűszereket, hogy mindenhova jusson, majd öntsd nyakon az egészet zöldségalaplével: közepes lángon forrald fel, és, ha jól összerottyantottad, el is zárhatod a tűzhelyet. Egy picit várj vele, amíg hűl, de melegen a legjobb: a magas antioxidáns- és vitamintartalomnak köszönhetően nemcsak a másnaposság, de a megfázás is elkerül!
0 Megjegyzések