A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A zab kevésbé ismert hatásai

A zab pehely formája egyre népszerűbb, hiszen olcsó, sokféleképp variálható reggeli gyanánt is, nem mellékesen pedig rengeteg remek hatása van. Nézzük most ezeket!
A zabpehely alapvetően müzlikeverékekben jelenik meg, habár önmagában sokkal egészségesebb, már csak azért is, mert hihetetlenül sokoldalú felhasználhatósága és remek tápanyagtartalma miatt az egyik legjobb gabonaféle.

A zab pehely és liszt formájában is remekül felhasználható: nem is gondolná az ember mennyi ételhez felhasználható egészséges tápanyagforrás! Nézzük miért is olyan nagyszerű az emberi szervezet számára.

Mit tartalmaz?

A zab remek fehérjeforrás, emellett fehérjeépítő anyagokat is tartalmaz, tejjel fogyasztva pedig minden esszenciális aminosavhoz hozzájutunk. Magas a vitamin- és tápanyagtartalma is, hiszen többféle B-vitamint, E-vitamint, esszenciális zsírsavakat, kalciumot, magnéziumot, alumíniumot, cinket, a foszfort, a káliumot, vasat  találhatunk benne.

Olyan komplex szénhidrátokat tartalmaz, amelyet diétázók, cukorbetegek is nyugodt szívvel fogyaszthatnak, emellett glikémiás indexe is megfelelő, így nem emeli meg a vércukorszintet.

Mik a hatásai?

A zab könnyen emészthetősége és magas rosttartalma miatt azanyagcserelegjobb barátja, emellett komoly szerepet kap az emésztés folyamataiban is, valamint megelőzi az elhízást és a székrekedést is. Különösen jót tesz a vastagbélnek, így a vastagbélrák kialakulásának kockázatát is csökkenti. Stabilizálja a vércukorszintet, ezért remekül beépíthető a cukorbetegek étrendjébe is.

A zab a koleszterinszintre is jó hatással van, hiszen ballasztanyagainak köszönhetően csökkenti azt, így segít a szív-és érrendszer karbantartásában. Gyomorpanaszokra is alkalmas, könnyen emészthető, ám mégis eltelít, emellett a vérnyomásra is csökkentő hatással van.

Az egyik legjobb szénhidrátforrás, jó hatással van a szellemi teljesítőképességre, növeli a kitartást, a gyorsaságot és a koordinációképességet, így sportolás előtt is érdemes fogyasztani.

A bőrre és a hajra is jó hatással van, akár zabos pakolásként is használhatjuk.

Arról nem is beszélve, hogy az ára is nagyon kedvező, remekül variálható: gyümölcsökkel, zöldségekkel, hússal is fogyasztható, azonban érdemes a natúr verziót választani, ugyanis a boltban kapható zabos kekszek, keverékek sok cukrot és zsírt tartalmaznak!

Néhány tipp a felhasználásához

A zabkása a legismertebb formája, amelyet vízben, tejben megfőzünk, majd bármivel ízesíthetjük, legyen az gyümölcs, zöldség, mogyoróvaj vagy akár zsírszegény kakaópor.

Emellett hús panírozására is kiváló: ha apró szemű zabot használunk, helyettesíthetjük a panírmorzsát.

Habarás helyett is remekül helytáll: pár evőkanálnyi zabpehely még az étel rosttartalmát is fokozza.

Meglepő lehet, de a reggeli rántottához vagy omletthez keverve nem csak a letapadást gátoljuk meg, de még a megfelelő szénhidrátmennyiséget is biztosítjuk!

Bármilyen típusú lisztet remekül helyettesít, és ehhez még a drágább zabpehelylisztet sem kell megvenni: sima aprítógépben lisztes állagúra őrölhetjük a zabpelyhet is  - írja a Házipatika.com.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések