A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A Nemzetközi Büntetőbíróság elrendelte Laurent Gbagbo volt elefántcsontparti elnök szabadon bocsátását

Elrendelte Laurent Gbagbo korábbi elefántcsontparti elnök és Charles Ble Goude volt sport- és ifjúsági miniszter szabadon bocsátását szerdán a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) az előző napi felmentésüket követően.
A háromfős bírói panel többségi döntéshozatallal kedden felmentette az érintetteket a háborús és emberiesség elleni bűncselekmények vádja alól, megállapítva, az ügyészség nem tudta ezeket hitelt érdemlően bizonyítani.

Szabadlábra helyezésüket ugyanakkor felfüggesztette a törvényszék szerdáig, amíg a vád képviselői bejelentik, hogy terveznek-e fellebbezni.

A vádhatóság úgy döntött, hogy fellebbez az ítélet ellen, és ezért az őrizetben tartás meghosszabbítását kérelmezte. Ezt azonban elutasította a bíróság, mondván, Gbagbo és Goude ígéretet tett rá, hogy szükség esetén megjelennek Hágában, az ügyben pedig semmilyen új körülmény nem merült fel.

A most 73 éves volt államfő ellen azért emeltek vádat, mert 2010-ben, miután nem ismerte el a választási vereségét, hazájában polgárháború kezdődött, amelyben mintegy háromezren meghaltak. A négy hónapon át tartó erőszakban komoly szerepet játszottak a rendfenntartó erők, akik a vádak szerint súlyos jogsértéseket követtek el. A konfliktusnak a Franciaország által vezetett nemzetközi haderő beavatkozása vetett véget.

Az ICC szerint nem nyert bizonyítást, hogy Gbagbo és Goude erőszakra szólították volna fel a támogatóikat.

A csaknem három évvel ezelőtt kezdődött per során mindketten ártatlannak vallották magukat és a felmentésüket kérték.

A súlyos nemzetközi bűnesetek - mindenekelőtt emberiesség elleni vagy háborús bűnök - kivizsgálására 2002-ben létrehozott bíróság vádlottjai között számos magas rangú politikus szerepel, de Gbagbo volt az első egykori elnök, aki meg is jelent a testület bírái előtt Hágában. Az ICC ügyészei korábban vádat emeltek Omar el-Besir szudáni és Uhuru Kenyatta kenyai államfő ellen is, ám előbbi nem volt hajlandó elismerni a bíróság joghatóságát, utóbbi esetében pedig végül ejtették a vádakat.
(MTI)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések