A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A fahéj lehetséges mellékhatásai

Kevesen tudják, de fahéjat nagy mennyiségben fogyasztani egyáltalán nem egészséges. Kis mértékben számos előnye van, de jó tudni, mi történhet, ha túlzásba visszük.

Daganatos veszélyek

A fahéjnak két fajtája van, a cassia és a ceylon. Előbbi a "hagyományos" fahéj, amely elérhető áron kapható szinte minden élelmiszerüzletben, utóbbi pedig ritkább, drágább, valamint íze is enyhébb. A cassia fajtában nagy mennyiségben található kumarin, amely - túl nagy mennyiségben a szervezetbe kerülve - károsíthatja a májunkat, illetve növelheti bizonyos ráktípusok kialakulásának kockázatát is. Éppen ezért naponta másfél teáskanálnyinál nagyobb mennyiséget nem ajánlott fogyasztani belőle.

Hogy a kumarin miként járulhat hozzá bizonyos rákos megbetegedések kialakulásához, egyelőre még nem teljesen világos a tudomány számára. Ugyanakkor egyes orvosok úgy gondolják, hogy újra és újra károsít egyes szerveket, ez a károsodás pedig végül odáig vezet, hogy az elpusztuló sejtek helyére tumorsejtek kerülnek, amelyek aztán elrákosodnak.

Cukorbetegeknek is csak kis mennyiségben ajánlott

A túlzásba vitt fahéjfogyasztás a száj kisebesedését is okozhatja egy benne található aldehidnek köszönhetően, amely nagy mennyiségben allergiás reakciót válthat ki. Kis mértékű fogyasztásnál ilyesmire nem kell számítani, mivel a nyál megakadályozza, hogy a káros anyag túl sokáig érintkezzen a száj nyálkahártyájával. A túl sok fahéj hatására az íny és a nyelv is megduzzadhat, és égő, viszkető érzés jelentkezhet a szájüregben. Ezek a tünetek - bár nem veszélyesek - jelentős diszkomfortérzetet okozhatnak. Éppen ezért érdemes mértékletesnek lenni a fahéjat tartalmazó cukorkákkal és rágógumikkal is.

A fahéj fogyasztását cukorbetegeknek is szokták javasolni, mivel segít levinni a vércukorszintet, ugyanakkor ha nem vigyázunk, akkor tartós és komoly vércukorszint-csökkenést is eredményezhet. A fahéj ráadásul növelheti a cukorbetegségre szedett gyógyszerek hatékonyságát, így aki ilyesmit szed, legyen különösen óvatos a fogyasztásával.

Fontos megemlíteni továbbá, hogy a fahéj légzési gondokat is okozhat. Ennek oka, hogy a fűszer nagyon finom por állagú, így könnyű belélegezni. Ha véletlenül túl mélyen belélegezzük, fulladást, köhögést, légzéskimaradást is okozhat, ráadásul a benne lévő anyagok irritálhatják a légzőszervek nyálkahártyáját is  - írja a Házipatika.com.

Életmódi

Életmódi. 3.1K likes. Hasznos egészség és életmód tippek-tanácsok, ami hasznos lehet a hétköznapjaitokban.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések