Az olajoktól és a zsíroktól minden fogyókúrázó és alakformáló próbál tartózkodni. Fontos azonban megérteni, hogy a jótékony zsírok nélkül nem lehetünk egészségesek. A következőkben mutatunk pár olyan forrást, amelyek bár igen gazdagok az előbb felsoroltakban, mégis szinte elengedhetetlenek, hogy szervezetünk megfelelően tudjon működni - írja a Life.hu.
1. Extra szűz olívaolaj
Ez az igen egészséges olaj számtalan polifenolt tartalmaz, amelyek szervezetünk számára igen előnyös vegyületek. Többek között gyulladáscsökkentő és keringésvédő hatásukról is ismertek. Sőt csökkentik a rákos megbetegedések kialakulását, valamint segítik az emésztést.
2. Tökmag
Ez az olajos mag kiváló magnéziumforrás – ennek megfelelő szintjére azért érdemes odafigyelni, mert, ha nagyon lecsökken, annak többek között a vércukorszintünk és a vérnyomásunk látja kárát. Egy felnőttnek naponta 400 mg magnéziumra van szüksége, 28 gramm tökmagban pedig 168 mg van.
3. Szőlőmagolaj
Gazdag telítetlen zsírokban, amelyek elengedhetetlenek a szervezet egészséges működéséhez, valamint antioxidánsokban és linolsavban is gazdag. Főzni és sütni is lehet vele, de salátákban is igen kedvelt olaj.
4. Avokádó
Itthon kevésbé kedvelt növény, pedig ez is tele van telítetlen zsírokkal, csökkenti a „rossz" koleszterin szintjét, nem mellesleg pedig kiváló káliumforrás.
5. Lenmag
Azt hihetnéd, hogy az omega-3 zsírsavakat csak a tengeri halakból tudod kinyerni, pedig a lenmag kiváló forrása ennek a fontos tápanyagnak.
6. Szardínia
Olajos hal, igaz? Nos, tengeri állat lévén, rengeteg omega-3 zsírsavat tartalmaz, ezenkívül pedig igen magas a D-vitamin-tartalma is.
7. Dió
Omega-3 zsírsavat a dió is tartalmaz, emellett pedig fehérjét is. Ezek együttesen kiválóan hatnak az immunrendszerünkre.
0 Megjegyzések