Hirdessen itt

Vegyünk egy lazító fürdőt!

Hideg, sötét napokon esik a testnek és a léleknek legjobban egy forró, illatos fürdő. Ha illóolajokat használunk, egyúttal gyógyító hatású is a házi wellness - írja a Házipatika.com.
Illóolajhoz hozzájuthatunk a drogériákban vagy a bioboltokban; pár csepp elég egy kád vízbe. Mivel az illóolajok önmagukban nem elegyednek a vízzel, valamilyen közvetítőanyagban (tejben, mézben) elkeverve használjuk - töményen bőrre juttatni nem szabad ezeket. Keverjük el minél alaposabban, nehogy az olaj irritálja bőrünket!

Agyógynövényekhatásukat nemcsak a bőrön keresztül fejtik ki, hanem a belélegzett gőz alkotóelemei is bejutnak a tüdőnkön át a véráramba. Gyógynövényes fürdőt úgy is vehetünk, hogy fürdőzsákba pakoljuk a hozzávalókat. Kis muszlinzsákba vagy géz-, illetve pamutdarabra szárított gyógynövényt helyezünk, és kis csomagot csinálunk belőle, átkötve a száját. Lógassuk folyó víz alá, így a hatóanyagok a vízbe oldódnak ki. Az esztétikus kis tasak ajándéknak is kiváló.

Macskamenta ellazuláshoz

Forrázat is készülhet a gyógynövényekből. Egy kád vízhez két marék gyógynövényt forrázzunk le két liter vízzel, fedjük le, és hagyjuk állni húsz percig. Ezután szűrjük át egy edénybe, majd öntsük a fürdővízhez. A bazsalikom, a levendula, a zsálya és a kakukkfű remek fáradtság ellen. Ha ellazulni szeretnénk, akkor választhatjuk a macskamentát, a kamillát, a hársfavirágot vagy a verbénát.

A fáradt végtagok megmentője a rozmaring, amelyfejfájásellen is jó. A bőrt a körömvirágszirom, a cickafark és a kamilla szépíti. Nyugtató hatású fürdőt egy fárasztó nap után citromfűből készíthetünk - amely nehezen elalvó gyerekeknek is jó. Akár hetente többször is használhatjuk, de a fürdőzés alapszabálya mindig az, hogy ne tartson tovább húsz percnél.

Kakukkfű náthára

Ha náthásak vagyunk, a kakukkfű segíthet - szárítva vagy illóolajként. Gőze a gyulladt nyálkahártyákat gyógyítja, és köhögésre is hatásos. Miután kiszálltunk a kádból, itassuk le magunkról a vizet finoman, és bújjunk be a takaró alá izzadni. A bergamott is enyhíti a megfázás tüneteit. Pattanásos, problémás bőrre is jó, emellett nyugtató, stresszoldó hatással rendelkezik. Hatásos húgyúti fertőzésekre, depresszió, étvágytalanság,herpeszellen is.

A bórokafenyő olaja másnaposság és cellulitisz ellen, illetve méregtelenítésre használható, valamint menstruációs fájdalmak enyhítésére is szolgál.  A citromolajnak erős baktériumölő hatása van. Korpásodás ellen is hatékony, és normalizálja a bőr faggyútermelését. Az eukaliptusszal együtt a nátha és a megfázás tünetei ellen szokás használni, továbbá torok- és homloküreg-gyulladásra, ízületi fájdalmak ellen, reumára, migrénre.

Ylang-ylang hangulatjavításra

Az ylang-ylang hangulatjavító hatású, növeli a libidót, csökkenti a magas vérnyomást, oldja a feszültséget, fiatalítja a bőrt. A levendula remek stressz ellen és bőrnyugtató hatású. A rozmaring nem véletlenül olyan népszerű: sportsérülések esetén gyógyír, de hatékony még hajhullás, korpásodás esetén is, csökkenti a visszeres panaszokat, és természetes frissítő hatása van.

A szantál természetes immunerősítő, nyugtatja a bőrt, gyorsítja a sebgyógyulást, valamint túlzottan zsíros bőr és ráncok ellen is használható.

A teafaolaj nemi úton terjedő betegségek természetes kezelésére is ajánlott, mivel bakteriális, vírusos és gombás fertőzéseknek egyaránt ellenszere lehet.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések