Igényeljen Napi Újság tagsági kártyát és tegyen szert velünk egy kis mellékes jövedelemre. Töltse ki a kártya igénylólapot ide kattintva.

Mákos-mazsolás süti kelt tésztából: a tésztát a nagyi is így készítette

Ha puha, mákos-mazsolás sütit csomagolsz tízóraira, mindenki örömmel megeszi.
Ha készítettél már valaha kelt tésztát, ezzel a mákos sütivel sem fog meggyűlni a bajod. Amennyiben még nem, akkor is bátran próbálkozhatsz. Lényeges, hogy szoba-hőmérsékletű hozzávalókkal fogj munkához. A mákos töltelék mazsolával még jobb. A tésztát kedvedre formázhatod, készíthetsz belőle táskát, tekercseket.  

Hozzávalók:

1 kg liszt
15 dkg vaj
5 dkg élesztő
4 dl tej
3 evőkanál cukor
2 dl tejföl
1 db tojás
1 csipet só

Töltelékhez
20 dkg darált mák
10 dkg mazsola
1 dl tejcukor

Kenéshez
1 db tojás

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit vedd ki a hűtőből egy órával a felhasználás előtt. A tejet langyosítsd meg, szórd bele a cukrot, morzsold bele az élesztőt, és várd meg, míg felfut, azaz jól megemelkedik. A lisztet szitáld egy nagyobb tálba, és rakd hozzá a megkelt élesztőt, a vajat, a tojást, a tejfölt, a sót, és gyúrd össze. Amikor a tészta elválik a kezedtől, akkor jó. Ha szükséges, tejjel lazíthatsz rajta. Ha túl lágy, szórj hozzá lisztet. Fedd le tiszta konyharuhával, és meleg helyen keleszd egy órán át.
 

Közben a töltelékhez a tejet langyosítsd meg, add hozzá a mákot és az ízlés szerinti cukrot, végül pedig a mazsolát. 
A duplájára emelkedett tésztát lisztezett lapon nyújtsd téglalap alakúra, és körülbelül fél centi vastagra. Késsel vágd 10x10 centis darabokra, és kend meg a töltelékkel. Hajtsd össze háromszög alakúra, vagy tekerd fel, és kend meg a felvert tojással. Told a forró sütőbe, és 180 fokon süsd meg 30-35 perc alatt. Tálalás előtt szórd meg porcukorral. 

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések