Támogassa munkánkat!

Igényeljen tagsági kártyát. Kattintson IDE.

Házias zserbó sok dióval: így készül évről évre a karácsonyi süti

A karácsonyi sütikínálatból nem hiányozhat a puha, vastagon megtöltött zserbó sem.
Ha karácsonykor követed a hagyományokat, biztosan kerül az asztalra diós süti. Régen gyógyerőt tulajdonítottak neki, és ezzel akarták elüldözni a gonosz szellemeket. Nem vitás, a zserbó mindig nagy vonzerővel bír. A békebeli süti akkor verhetetlen, ha vastagon töltöd meg, a tésztája pedig jó puha. Ez a régi családi recept mindig beválik. 

Hozzávalók:

A tésztához
50 dkg liszt
20 dkg vaj
5 dkg cukor
2.5 dkg élesztő
1.5 dl tej
1 db tojás
1 csipet só

A töltelékhez
75 dkg lekvár
35 dkg darált dió
15 dkg cukor
2 csomag vaníliás cukor

A tetejére
20 dkg étcsoki
2 teáskanál étolaj

Elkészítés:

A tejet langyosítsd meg, adj hozzá egy teáskanál cukrot, és morzsold bele az élesztőt. Pihentesd addig, amíg megemelkedik, és habos lesz. A lisztet szitáld át, és morzsold el a vajjal. Add hozzá a sót, a maradék cukrot, a tojást és az élesztőt. Gyúrd össze a tésztát, majd oszd négy egyenlő részre. Letakarva, langyos helyen keleszd 40-50 percig.

Pihentetés után a cipókból lisztezett felületen nyújts négy akkora lapot, mint a tepsid. Mindegyiket kend meg lekvárral, szórd meg a darált dióval és a kétféle cukorral. Előmelegített sütőben, 170 fokon süsd meg 25-30 perc alatt. Hagyd kihűlni, majd a csokit vízgőz felett olvaszd fel, keverd el az olajjal, és vond be vele a süti tetejét. Tedd a hűtőbe, hogy a máz jól megszilárduljon, utána szeleteld csak fel.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések