Támogassa munkánkat!

Igényeljen tagsági kártyát. Kattintson IDE.

Házias bejgli jó vastag mákos és diós töltelékkel: így készítsd el idén a karácsonyi kedvencet

Süss te is idén olyan isteni bejglit, mint régen a nagyi! Ha odafigyelsz néhány apróságra, mindenki a csodájára jár.
Karácsonykor a diós és a mákos bejgli a legkelendőbb édesség. Sokan vannak azonban, akik otthon nem mernek vele próbálkozni, mert félnek, hogy megrepedezik, esetleg kemény lesz, vagy egyszerűen a kelesztéstől tartanak. Arra feltétlenül figyelni kell, hogy a tészta ne legyen túl vékony, és szurkáld meg, mielőtt a sütőbe teszed. Nagy előnye, hogy sokáig friss marad. 

Hozzávalók 4 darabhoz:

A tésztához
60 dkg liszt
25 dkg vaj
5 dkg cukor
2.5 dkg élesztő
2 tojás tojás
2 dl tej
1 csipet só

A diós töltelékhez
30 dkg dió
15 dkg cukor
5 dkg zsemlemorzsa
3 dl tej
2 csomag vaníliás cukor
mazsola
citrom reszelt héja

A mákos töltelékhez
30 dkg mák
15 dkg cukor
3 dl tej
2 csomag vaníliás cukor

A kenéshez
1 db tojás
1 db tojásfehérje

Elkészítés:

Langyosíts meg egy deci tejet, rakj bele egy teáskanál cukrot, és morzsold bele az élesztőt. Pihentesd 10 percig, amíg jól megnő a térfogata, és habos lesz. A lisztet szitáld egy tálba, és morzsold össze a felkockázott vajjal. Rakd hozzá a felvert tojást, a megkelt élesztőt, a porcukrot, a sót, és, ha szükséges, a maradék tejet. Jól dolgozd össze, majd letakarva, meleg helyen pihentesd bő egy órán keresztül.

Közben készítsd el a töltelékeket. A diót, a porcukrot, a vaníliás cukrot keverd össze. Forralj fel három deci tejet, húzd le, öntsd a diós keverékre, majd tedd hozzá a mazsolát és a citrom reszelt héját is. Könnyen kenhető masszát kell kapnod. Ha túl lágy, szórj hozzá kevés zsemlemorzsát. A mákos töltelékhez a mákot, a porcukrot, a vaníliás cukrot dolgozd össze. Forrald fel a tejet, és rakd hozzá a mákos keveréket. Ne legyen se túl lágy, se túl kemény a töltelék.

Ha a tészta jól megkel, és körülbelül a kétszeresére nő, formázz belőle négy gombócot. Rakd 10-15 percre a hűtőbe, hogy könnyebben tudj vele dolgozni.

Kis pihentetés után nyújtsd ki a gombócokat fél centi vastag téglalapokra. Kend meg a kétféle töltelékkel, a széleit hajtsd be, és tekerd fel. Figyelj, hogy a vége kerüljön alulra. Rakd a bejgliket sütőpapírral bélelt tepsibe, és a tetejüket kend meg tojással. Pihentesd langyos helyen egy órán át. Utána kend át a tojásfehérjével is, és rakd hideg helyre 30 percre. Azért kell pihentetni, hogy márványos színe legyen. Szurkáld meg az oldalát és a tetejét villával, így kisebb eséllyel fog megrepedezni. Előmelegített sütőben, 180 fokon süsd meg 25-30 perc alatt. 

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések